TECHNIKA Pozor na vašu webkameru! Ako sa uistiť, že vás heker nepozoruje?

NETKY.SK • 30 Apríl 2022, 16:00 • 2 min
TECHNIKA Pozor na vašu webkameru! Ako sa uistiť, že vás heker nepozoruje?

Pokiaľ ide o kybernetické hrozby, útočníci sa snažia byť vždy čo najmenej nápadní a využívajú pri tom sofistikované a moderné nástroje. Môžu si vybrať, kedy a ako zaútočia. Tu je niekoľko spôsobov, ako môžu narušiť vaše súkromie.

slovakia

left justify in out

Malware a nezabezpečený softvér

 

Trójske kone so vzdialeným prístupom sú špeciálnym typom malvéru, ktorý útočníkovi umožňuje na diaľku ovládať počítač alebo iné napadnuté zariadenie. Vďaka tomu môžu zapnúť kameru bez aktivácie svetla a spustiť nahrávanie. Prevencia infikovania škodlivým malvérom je v prvom rade na obozretnosti používateľa. Odporúča sa neklikať a vždy skontrolovať odkazy alebo podozrivé e-mailové prílohy, škodlivé odkazy v aplikáciách alebo na sociálnych sieťach.

 

img

 

Zneužitie zraniteľnosti softvéru je ďalším spôsobom, ako by hekeri mohli získať prístup k webovej kamere. Softvér môže občas obsahovať chyby a niektoré z nich môžu byť zneužité, aby umožnili jednoduchší prístup hekerom, ako je vzdialené kompromitovanie zariadení. Bezpečnostní výskumníci a hekeri sú v nekonečných pretekoch, kto ich nájde ako prvý. Apple nedávno zaplatil výskumníkovi viac ako 100 000 USD za zraniteľnosť, ktorú našiel v systéme macOS, ktorá mohla umožniť hekovanie webovej kamery. Aj preto je nutné udržiavať naše PC, Mac a iné zariadenia v aktualizovanom stave s najnovšími verziami softvéru a OS.

 

 

Ako si overiť, či niekto nenapadol vašu webovú kameru?

 

1. Skontrolujte, či svieti indikátor webkamery

Ak svieti indikátor vašej webovej kamery alebo sa správa abnormálne (vidíte blikajúcu diódu LED), aj keď ste webovú kameru nezapli, je to znamenie, že niečo nemusí byť v poriadku. Nezľaknite sa, pretože to môže spôsobovať len iný program alebo rozšírenie prehliadača, ktoré beží na pozadí a používa vašu webovú kameru.

 

2. Skontrolujte rozšírenia prehliadača

Ak sa svetlo webovej kamery rozsvieti pri otvorení prehliadača, problém bude pravdepodobne v rozšírení prehliadača. Deaktivujte svoje rozšírenia postupne, jedno po druhom, aby ste identifikovali rozšírenie, ktoré to spôsobuje.

 

3. Skontrolujte aplikácie a programy, ktoré majú prístup k webovej kamere

V závislosti od operačného systému zariadenia nájdete v možnostiach nastavenia aplikácie a programy s prístupom k webovej kamere. Keďže ich v počítači môžete mať veľa, proces môže byť časovo náročný.

 

4. Skontrolujte systémové a programové procesy spojené s webovou kamerou

V tomto kroku pôjdeme už viac do technickej stránky vášho zariadenia. Na skontrolovanie procesu v operačnom systéme Windows môžete použiť Process Explorer, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo z oficiálnej stránky Microsoft. V tomto programe môžete vyhľadať podľa názvu konkrétny názov pripojeného vstupného zariadenia s prebiehajucimi procesmi. Podobné riešenie existuje aj pre používateľov operačného systému MacOS. Tí môžu prostredníctvom konzoly zadať príkaz na skontrolovanie aktivity webovej kamery s procesmi v ich zariadeniach a následne tieto procesy ukončiť.

 

img

 

K ochrane a prevencii pred heknutím webovej kamery patrí:

  • Aktualizácia na aktuálny softvér zariadenia
  • Antimalware alebo Antivirus softvérové riešenia
  • silné kombinácie hesiel alebo dvojfaktorové overenie (2FA)
  • neklikať na podozrivé odkazy v online priestore

 

K radikálnemu riešeniu patrí aj prekrytie snímača webkamery špeciálnymi súčiastkami na to určenými alebo ešte jednoduchšie lepiacou páskou. Aj napriek jednoduchosti, túto možnosť neodporúčame, najmä preto, že môže poškodiť snímač alebo dokonca aj samotné zariadenie.

 

 

Túto formu bezpečnosti svojho súkromia použil v minulosti aj zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, ktorý si prekryl webovú kameru páskou. Je to vidieť v príspevku na Facebooku, ktorého cieľom bolo podporiť Instagram a míľnik – pol miliardy aktívnych používateľov mesačne. Na obrázku je v pozadí viditeľný jeho laptop. Ako zdôraznil používateľ sociálnej siete, je tu viac bezpečnostných prvkov:

 

 

Možno vás zaujme: GAMING Sonic 2 láme rekordy! Pár tipov na seriály a filmy zo sveta hier



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona