TE: Trójsky kôň nepomôže, barani a oceliari bez úskokov

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 10:28 • 2 min
TE: Trójsky kôň nepomôže, barani a oceliari bez úskokov

BANSKÁ BYSTRICA - Vo finále play off hokejovej extraligy medzi HC'05 B. Bystrica a HC Košice po štyroch zápasoch nikto nezmúdrel.

slovakia

left justify in out

Za vyrovnaným stavom série 2:2 sa ukrýva sila domáceho prostredia, prelomiť ho bolo zatiaľ nad sily každého hosťujúceho mužstva. Možno by pomohol trójsky kôň, pasca na ostražitosť, aby sa útok na hradby vydaril a spôsobil zvrat v narysovanom vývine.

 

Finále play off sa zdá byť zložitejšie ako bájna bitka z gréckej mytológie o Tróju a unesenú Helenu. Ťažko totiž to, či ono mužstvo vymyslí niečo grécky prefíkané, takýto arzenál v portfóliu predností nevlastní. Neustále sa chlieb láme a góly padajú na holej upracovitosti, na kvapkách potu a vypätosti cez bolesť.

 

Asi najviac blaha si užívajú diváci. Doma sa môžu oddávať radosti z víťazstiev, vonku sa síce musia schladiť prehrami, no vždy s pocitom, že sa opäť doma rozžeravia dobiela. Ak by sa momentálne narysoval akýsi kondiciogram, tak stúpajúcou tendenciou by obdaril 'baranov' spod Urpína. Naznačoval by, že sa lepšia od zápasu na zápas, napriek rovnakému koeficientu domáceho zvýhodnenia. V dvojzápase na banskobystrickom štadióne sa im do listiny strelcov zapísali piati hráči rôzneho mena, u 'oceliarov' dvakrát len Lapšanský, ktorý mohol smutne konštatovať a zbožne si priať, že radšej nestreliť, no vyhrať.

 

Trójsky kôň sa môže prejaviť tiež v inej podobe, vírusovej, ktorá naruší aj výkonný počítač. Ak by napadol mentálne zdravie, tak by nenávratne spôsobil deštrukčné škody. Aj preto hráči na oboch stranách skloňujú psychiku vo všetkých pádoch, hlavne otázku na prvý nominatív, pretože kto a čo niekto vymyslí bude nesmierne dôležité. Ako vo štvrtom zápase, brankár Corbeil sa údermi vyrážačky vypojil po bitke už po 45 sekundách hry, nahradil ho Košarišťan a výborne. Jediný gól pustil v oslabení, keď sa sám predtým dopustil faulu a trestnú lavicu musel za neho zohrievať iný. Čo bolo podstatné, mentálne sa mužstvo nenalomilo, skôr naopak, zocelilo.

 

Tréner Košičanov Peter Oremus exaktne vyčíslil, čo jeho mužstvo potrebuje. "Určite zvýšiť nasadenie, pohyb, argesivitu. Čo som pri tomto tíme a strelili sme len jeden gól, zápas sme ani raz nezvládli. Musíme ich streliť minimálne tri, mužstvo na to má schopnosti, práve toto rozhodne."

Arzenál zbraní si obe strany strážia ako oko v hlave. Asistent trénera Bystričanov Richard Zedník: "Fungovalo nám to naplno, vrátili sme sa naspäť, náš typický hokej sme oživili, každý robil presne to, čo sme od neho vyžadovali. Som presvedčený, že mužstvo je schopné prepracovať sa na najvyššie poschodie, disponuje veľkou silou. Ani ma to neprekvapilo a ani fakt, že ako jeden tím ideme pevne za svojím cieľom. Teraz na nás čakajú dva dni voľna, venujeme ich regenerácii, v nej individuálnym zvyklostiam a presvedčeniu v hlavách, že ešte nie je koniec."

 

Brankár 'oceliarov' Alexandr Hylák zaujal svojou vierou o úspešnom konci tohto finále a aj poodhalil, prečo dvakrát prehrali. "Zachytal som si, práce som mal neúrekom celý čas. Oba zápasy vonku boli o našej streleckej chudobe, takto ťažko vyhrávať. Na užšom ihrisku sme boli neustále pod tlakom, súper so svojím štýlom neustále strieľať zo všetkých pozícií, nahadzovať a tečovať bol veľmi nepríjemný, spústu pukov som nevidel. Sériu sme začali super, Bystrica zvládla to, čo my, teraz je lopta na našej strane a potrebujeme víťazne zasmečovať. Treba sa len tlačiť do bránky a ja verím, že budeme úspešní."

 

Opora 'baranov' Michal Handzuš si zaprognózoval. "Bude to trochu iný hokej, na väčšom ihrisku, musíme sa držať svojej hry. Košičania majú šikovných tvorivých útočníkov, ktorí rýchlo trestajú. Aj presilovky a oslabenia budú mimoriadne dôležité, oslabenia sa nám daria, presilovky menej, treba z nich vyžmýkať viac."

 

Podobnosť zápasov na banskobystrickom ľade bola pozoruhodná. Michal Handzuš: "Dali sme do hry srdce, treba takto pokračovať ďalej. Každý zápas má svoju story a jasné príbehy napísali aj naše dva domáce. Možno začiatok s presilovkou vo štvrtom zápase bol iný, tretia tretina bola takmer rovnaká a my sme ju vždy zvládli."

 

V bystrickom treťom útoku nahradil zraneného centra Preisingera vo štvrtom zápase Radomír Heizer a svojím gólom rozhodol o víťazstve 'baranov' 2:1. "Z takýchto šancí radosť dať gól, no keby som do prázdnej bránky netrafil, tak frajer na záver by bol jasný. Snažíme sa vynútiť si našu hru, dali sme si cieľ, splnili ho a teraz na nás čaká nadstavba ešte s väčším odhodlaním, srdcom a presvedčením, že v sérii zvíťazíme."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona