TE: Oceliari vyhrali piaty finálový zápas po obrovskej dráme 3:2

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 07:28 • 2 min
TE: Oceliari vyhrali piaty finálový zápas po obrovskej dráme 3:2

KOŠICE - K majstrovskému titulu majú po štvrtku bližšie hokejisti Košíc. Úradujúci šampióni Slovenska zvíťazili v piatom finálovom súboji Slovnaft play-off Tipsport extraligy nad hráčmi Banskej Bystrice 3:2 a ujali sa vedenia v sérii 3:2.

slovakia

left justify in out

Skóre zápasu vo vypredanej Steel aréne otvoril v 13. min Marek Bartánus. Po bezgólovej druhej tretine najprv v 42. min Adam Lapšanský zvýšil na 2:0, o tri minúty Tomáš Zigo znížil. Gól domáceho útočníka Jiřího Biceka z 52. min už bol rozhodujúci. Hostia síce ešte v 58. min znížili Petrom Kafkom na 2:3, ale ten istý hráč vzápätí nepremenil nariadené trestné strieľanie za úmyselné posunutie bránky.


Šiesty zápas finálovej série, ktorý už môže rozhodnúť o majstrovi, je na programe v sobotu 11. apríla od 17.00 h v Banskej Bystrici. Košickí hokejisti sú blízko k zisku ôsmeho titulu majstra v ére samostatného Slovenska a celkovo desiateho v súčte s tými z bývalej federácie s Čechmi.

Hokej - Slovnaft play-off Tipsport extraligy - finále - piaty zápas (hrá sa na štyri víťazstvá) - štvrtok:

HC Košice - HC '05 Banská Bystrica 3:2 (1:0, 0:0, 2:2) - stav série: 3:2
Góly: 13. M. Bartánus (Cebák), 42. Lapšanský (Hrnka, I. Rachůnek), 52. Bicek (M. Bartánus, Cebák) - 45. Zigo (Lamper, Matoušek), 58. Kafka (Čížek, M. Rosandič)
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Baluška, J. Konc - Kacej, Šefčík, 8347 divákov (vypredané)

 

 

Zostavy:

Košice: Hylák - Štrbák, A. Jánošík, Šeda, Philipp, Macejko, Cebák, Drgoň - Jenčík, P. Bartoš, Spilar - M. Bartánus, Suja, Bicek - Hrnka, I. Rachůnek, Lapšanský - Sojčík, Matúš Chovan, Kutálek - Hinďoš
Banská Bystrica: Košarišťan - Čížek, M. Rosandič, Gründling, Guimond, Kousalík, Biro, Jaborník - P. White, Handzuš, M. Hudec - T. Surový, Kytnár, Kudrna - Kafka, Heizer, Handlovský - Lamper, Zigo, Matoušek - Kadura

Košičania začali od podlahy a v úvodných desiatich minútach Bystričanov nepustili do ničoho nebezpečného vo svojom obrannom pásme. V 13. min paradoxne mohol otvoriť skóre hosťujúci kapitán Hudec, ale Hylák bol pri jeho pokuse pozorný. Pravidlo nedáš-dostaneš sa potvrdilo vzápätí, keď z protiútoku Cebák našiel krížom cez šírku útočného pásma Bartánusa a ten si blafákom vychutnal Košarišťana - 1:0. V 17. min mohol Bicek zvýšiť na 2:0, Košarišťan vyrazil puk betónom.


Úvod druhej tretiny patril hosťom. Prienik Patricka Whita v 25. min sa skončil faulom a strelou z otočky do konštrukcie domácej bránky. Následná presilovka Banskej Bystrice vyzerala nádejne, ale z veľkého tlaku sa vyrovnávajúci gól nezrodil. Nastávajúce minúty boli viac o nervozite ako o pohľadnom hokeji.


Začiatok tretej tretiny vyšiel Košičanom. Lapšanský zužitkoval prihrávku Hrnku na zvýšenie náskoku domácich na 2:0. Útočník Košíc, ktorý dlho gólovo mlčal, sa aktuálne strelecky presadil v treťom zápase v sérii. Hosťom zo stredného Slovenska trvalo necelé tri minúty, kým sa dostali na dostrel. Na 1:2 znížil center štvrtého útoku Zigo, ktorý bol navyše faulovaný Kutálkom do tváre. Z následnej presilovej hry hostia nevyrovnali, hoci Surový mal k tomu pred Hylákom blízko. Potom prišla presilovka Košíc a gól na 3:1. Bartánus bekhendom takmer naslepo našiel Biceka a ten nedal Košarišťanovi šancu. Hostia sa nevzdávali. V posledných troch minútach riadneho hracieho času Bystričania rozpútali pred bránkou domácich hokejové peklo. Najprv Kafka znížil po odrazenom puku z veľkého uhla na 2:3. Následne ten istý hráč nepremenil trestné strieľanie a potom ešte v šanci neuspel Surový. Košičania napokon tesné víťazstvo ubránili.

Hlasy:
Peter Oremus (tréner Košíc): "Odohrali sme dobrý zápas. Boli sme aktívni, dostatočne agresívni, korčuľovali sme, utvárali sme si šance. Nie je jednoduché sa presadiť proti Banskej Bystrici, ale dnešné víťazstvo, myslím si, bolo zaslúžené. Dostali sme opäť v závere gól, a treba sa z toho poučiť. Samozrejme, že súper robí všetko preto, aby strelil gól, keď to potrebuje. Treba na ten záver zabudnúť, dôležité je víťazstvo."

Miroslav Chudý (tréner Banskej Bystrice): "Na začiatku zápasu sme dali Košiciam veľa priestoru, prehrávali sme osobné súboje, nevedeli sme sa dostať do hry. V druhej tretine to bolo lepšie, ale pomohol nám až gól na 1:2 v tretej tretine. Potom prišlo zbytočné vylúčenie nášho hráča a ďalší inkasovaný gól. V power-play sme dali kontaktný gól, z trestného strieľania sme mohli vyrovnať, ale nepodarilo sa to. Keď to zhodnotím v globále, Košičania za to, čo predviedli počas 60 minút, vyhrali celkom zaslúžene. Šiesty zápas doma musíme začať inak ako dnes v Košiciach. Už sme boli v situácii s Nitrou, že sme prehrávali 2:3 na zápasy, a otočili sme to. Chceme to zopakovať. Bude to nesmierne ťažké, ale verím, že to zvládneme."

Jiří Bicek (útočník Košíc, autor víťazného gólu): "Boli to nervy, znova sa zopakoval rovnaký stav. Viedli sme 3:1, súper odvolal brankára a dostali sme gól. Potom prišlo trestné strieľanie. Musím sa priznať, že som sa na to ani poriadne nepozeral. Len som dúfal, že sa to už nemôže stať, že zmažú dvojgólové manko. Sme radi, že sme uhrali piaty zápas. Ten šiesty pôjdeme do Banskej Bystrice vyhrať."

Petr Kafka (útočník Banskej Bystrice): "Nezachytili sme začiatok stretnutia, ale dostali sme len jeden gól. Bol to teda hrateľný zápas. Na konci sme odohrali supertretinu, ale bolo to už neskoro. Presilovky nám nevychádzajú, ale dúfam, že sa to v ďalšom dueli zlomí. Na konci zápasu sme znížili, potom som šiel na nájazd. Žiaľ, trochu mi ušiel puk a netrafil som to tam, kde som chcel. Beriem to na seba, je to moja chyba. Je to finále, doma budeme hrať o všetko. Veríme tomu, že to ešte otočíme rovnako ako proti Nitre."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies