TdF: Záver na Plateau de Beille bude ťažký, peletón si pripomenie aj smrť Casartelliho

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 10:39 • 2 min
TdF: Záver na Plateau de Beille bude ťažký, peletón si pripomenie aj smrť Casartelliho

LANNEMEZAN - Náročný pyrenejský triptych zavŕši pelotón cyklistickej Tour de France štvrtkovou 12. etapou so štartom v Lannemezane a cieľom na vrchole Plateau de Beille vo výške 1780 m.

slovakia

left justify in out

Etapa meria 195 km a okrem cieľového stúpania na Plateau de Beille (vrchárska prémia hors catégorie, 15,8 km, priemer 7,9%) cyklisti musia zdolať ďalšie tri horské priesmyky Col de Portet d´Aspet (1069 m), Col de la Core (1389 m) a Port de Lers (1517 m). Ak chceli organizátori v tejto etape stupňovať náročnosť na jazdcov, tak sa im to stopercentne podarilo. Pre cyklistov bude pripravených až 75 bodov do súťaže o najlepšieho vrchára, viac ich bude len v kráľovskej alpskej etape (85). Jazdci budú stúpať dovedna 47,1 km.


Pri prekonávaní Col de Portet d´Aspet na 57,5. km si pelotón pripomenie 20. výročie tragickej smrti Taliana Fabia Casartelliho, ktorý sa zabil počas zjazdu práve z Portet d´Aspet počas 15. etapy Tour de France 18. júla 1995. Tri roky predtým sa Casartelli v Barcelone stal olympijským víťazom v cestných pretekoch jednotlivcov.


Očakáva sa, že Christopher Froome a jeho tím Sky budú opäť brániť žltý dres, ale jeho vyzývatelia na čele s Kolumbijčanom Nairom Quintanom by mali dať o sebe vedieť, ak chcú ešte zamotať situáciu v boji o celkové prvenstvo. Keďže sa očakáva, že šprintéri rýchlo vycúvajú z boja o víťazstvo v supernáročnej 12. etape, ich prémia o body je už na 20. km v St. Bertrand de Comminges. Opäť sa očakáva najmä boj Petra Sagana s Andrém Greipelom o honor nosiť zelený dres lídra bodovacej súťaže.

 

Momentálne ho má na sebe všestrannejší Slovák,
"Pre fanúšikov je tým najkopcom Tour de France Alpe d´Huez, ale cyklisti môžu potvrdiť, že Plateau de Beille je ešte ťažší. Viacerí z nich tvrdia, že len Mont Ventoux sa mu môže vyrovnať z hľadiska náročnosti. Aj preto by to dnes mohol byť deň Naira Quintanu, ktorý nájde svoje krídla," napísal v predetapovej prognóze server Velonews.
Dvanásta etapa má štart už o 11.10 h SELČ a v cieli sa víťaz očakáva pred 17.00 h SELČ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies