TdF: Velits mal ťažký záver, Sagan môže vo štvrtok oslavovať

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 07:31 • 2 min
TdF: Velits mal ťažký záver, Sagan môže vo štvrtok oslavovať

SAINT LARY PLA D´ADET - Slovenský cyklista Peter Velits sa prvýkrát v doterajšom priebehu 101. ročníka Tour de France nevenoval len pomoci tímovej jednotke Tejayovi van Garderenovi, ale pokúšal sa aj o naplnenie osobných ambícií.

slovakia

left justify in out

Pred stúpaním na druhú horskú prémiu dňa na Col de Peyresourde do nadmorskej výšky 1569 m (82. km etapy) sa vpredu utvorila 22-členná skupina, v ktorej bol aj Velits. Pozornosť v nej sa sústredila na súboj o bodkovaný dres najlepšieho vrchára medzi Poliakom Rafalom Majkom a Španielom Joaquimom Rodríguezom, v ktorom dlho dominoval pretekár z Pyrenejského polostrova, ale napokon v závere nestačil na súpera z tímu Tinkoff-Saxo. Okrem Velitsa bol z BMC v úniku aj Amael Moinard.

 

Keďže vpredu jazdili aj Bauke Mollema a Jürgen van den Broeck, ktorí mohli atakovať čelné pozície celkového poradia, pelotón nepustil skupinu príliš ďaleko pred seba. V závere v cieľovom stúpaní, ktoré meralo 10,2 km a malo priemerný sklon 8,3 %, sa aj táto vedúca skupina definitívne rozpadla. Peter Velits už nestačil držať tempo s najlepšími a napokon prišiel do cieľa na 27. priečke s odstupom 5:25 min na Majku. Celkovo mu patrí rovnaká priečka. 


"Boli sme vo vedúcej skupine dvaja z tímu, čo bolo skutočne fajn. Škoda, že v úniku boli aj Mollema a Van den Broeck, ktorí sú vysoko v celkovom poradí. Balík nás preto nenechával odísť a zvýšiť náskok. Bolo preto jasné, že v cieľovom stúpaní nás najlepší dostihnú. Mne sa v závere išlo ťažko. Osobne som si to predstavoval v cieľovom kopci trocha inak," povedal Peter Velits. 


Peter Sagan získal na rýchlostnej prémii body do súťaže o zelený dres, potvrdil v nej svoje vedenie a potom sa už zameral len na to, aby prišiel do cieľa v časovom limite. Napokon za Majkom zaostal o 23:42 min a obsadil 115. miesto, celkovo je na 61. pozícii. V bodovacej súťaži vedie jazdec Cannondalu o 175 bodov pred Francúzom Bryanom Coquardom. Už vo štvrtok môže Sagan definitívne získať rozhodujúci náskok v boji o zelený dres a potom by mu už stačilo len prísť do cieľa v Paríži. V záverečných štyroch etapách bude v hre ešte 190 bodov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona