TdF: V piatok bude chýbať žltý dres, Froome ho odmietol

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 11:25 • 2 min
TdF: V piatok bude chýbať žltý dres, Froome ho odmietol

LIVAROT - V pelotóne 7. etapy cyklistických pretekov Tour de France bude chýbať žltý dres vedúceho muža celkového poradia.

slovakia

left justify in out

Doterajší jeho držiteľ Tony Martin pre pád vo štvrtok z pretekov odstúpil pre zlomeninu kľúčnej kosti a nový vedúci muž Chris Froome si ho pred piatkovou etapou odmietol obliecť. "Nechcem dnes žltý dres. Želám všetko najlepšie Tonymu Martinovi," uviedol Froome na sociálnej sieti Twitter.


Po Martinovom odstúpení nebolo jasné, či si bude môcť Froome vôbec obliecť žltý dres. Sponzori by najradšej videli líderské tričko v pelotóne, proti sú však športové pravidlá. "Tony Martin bol vo štvrtok vedúcim mužom po šiestej etape. V pretekoch už nepokračuje, v tejto chvíli nie je žiaden líder. Toto rozhodnutie som komunikoval aj so športovým riaditeľom pretekov Thierrym Gouvenouom," povedal pre belgický denník Het Laatste Nieuws hlavný rozhodca Guy Dobbelaere.


Martin spadol necelý kilometer pred cieľom štvrtkovej šiestej etapy. Pri páde, ktorého bol hlavným vinníkom, utrpel otvorenú zlomeninu. Ešte večer odletel do Hamburgu, kde mu roztrieštenu kľúčnu kosť aj operovali. Froome teraz vedie o 13 sekúnd pred Tejayom van Garderenom.


V minulosti už žltý dres v podobných prípadoch odmietli viacerí jazdci. Naposledy podobné gesto urobil po diskvalifikácii Dána Michaela Rasmussena pred 17. etapou v roku 2007 Alberto Contador. Tričko vedúceho jazdca po odstúpení dovtedajšieho lídra odmietli aj Eddy Merckx (1971), Joop Zoetemelk (1980) či Greg LeMond (1991). Informácie zverejnili L´Equipe a cyclingnews.com.


Na Tour de France majú v piatok jednu z posledných šancí na víťazstvo šprintéri. Siedma etapa vedie vnútrozemím Francúzska z Livarot v Normandii do bretónskeho Fougéres (190,5 km) a bude to mierne zvlnená rovina s jednou horskou prémiou IV. kategórie a predpokladaným šprintérskym dojazdom. V závere by sa mali dostať k slovu tie tímy, ktorých lídri zatiaľ márne čakajú na etapový triumf. Jediným čistokrvným šprintérom, ktorý zvládol víťazne koncovku na tohtoročnej TdF je Nemec André Greipel - triumfoval v 2. etape v Zélande aj v piatej v Amiens.


Po etapovom víťazstve čoraz viac túži aj Peter Sagan, ktorý v tomto ročníku už trikrát finišoval na druhom mieste. V cieli vo Fougéres by sa slovenský rýchlik z tímu Tinkoff-Saxo mohol obliecť do zeleného trička v prípade, že na páske bude rýchlejší ako Greipel. V bodovacej súťaži za ním zaostáva už len o 3 body. Šancu zabodovať bude mať aj na rýchlostnej prémii na 65,5 km v Argentan. Etapa má štart o 12.40 h, v cieli sa víťaz očakáva po 17.15 h.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies