TdF: V druhej etape Sagan iba tesne minul víťazstvo

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 07:14 • 2 min
TdF: V druhej etape Sagan iba tesne minul víťazstvo

NEELTJE - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v nedeľňajšej druhej etape na 102. ročníku pretekov Tour de France (TdF) druhú priečku.

slovakia

left justify in out

Na cieľovej čiare ho po absolvovaní 166 km trate z Utrechtu na ostrov Neeltje Jans tesne zdolal Nemec Andre Greipel z Lotto Soudal. Tretí skončil Švajčiar Fabian Cancellara zo stajne Trek. Sagan si do boja o zelený dres pripísal 30 bodov, ďalších deväť získal v rýchlostnej prémii.

 

Novým lídrom priebežnej klasifikácie sa stal časom 3:44:01 h práve Cancellara. Pred druhým Nemcom Tonym Martinom z Etixx - Quick Step má náskok troch sekúnd, tretí je Francúz Tom Dumoulin z Giantu (+6 s). Sagan sa oproti sobote posunul na štvrtú priečku. Lídrom bodovačky je Greipel s 55 bodmi, slovenský šampión má na druhej priečke o šestnásť menej. Tretie miesto patrí Cancellarovi (35). "Ďakujem tímu, skvele ma podporil a som rád, že som ich prácu dokázal odmeniť. Celú etapu sme museli ísť naplno. Štartovali sme za vetra, finišovali na mokrej trati, prežili sme si toho dosť. Víťazstvo však patrí celému tímu," povedal v prvom rozhovore pre Eurosport Greipel.

 

Nedeľňajšia etapa mala výlučne rovinatý profil, aj preto sa v jej cieli očakával dojazd celého pelotónu v znamení súboja elitných šprintérov. Niekoľko kilometrov po štarte sa do úniku dostalo kvarteto jazdcov Fonseca, Bárta, Clement a Quemeneur, ktorí diktovali tempo pelotónu, no výrazne uháňajúcemu balíku sa nemohli vzdialiť. Necelých 85 kilometrov pred cieľom vzbudila pozornosť záujemcov o zelené tričko jediná rýchlostná prémia na trati, ktorá pre víťaza rotterdamského dojazdu pripravila 20 bodov. Elitní špurtéri mali v pelotóne svojich ťahúňov, pričom Sagana za Tinkoff-Saxo doviedol k prémii Tosatto.

 

Jej víťazom sa napokon stal Bárta, no za ním sa postupne rozpútal šprintérsky súboj, v ktorom Sagan obsadil v konkurencii Degenkolba, Kristoffa či Cavendisha napokon 7. priečku a získal deväť bodov. Ďalší priebeh pretekov ovplyvnil zosilňujúci dážď a nepríjemný bočný vietor. Bárta sa so zhoršujúcimi poveternostnými podmienkami na čele boril najskôr sám, potom s dvojicou ďalších jazdcov, kým pelotón menil lídrov a držal si minimálny odstup. Pred prvým prechodom po hrádzi cez Severné more sa dostal do čela a Saganovi postupne ubúdali konkurenti na záverečný špurt.

 

Tesne pred cieľom ale dostal slovenský cyklista defekt a výmena bicykla ho stála odstup 28 sekúnd od vedúcej skupiny. Problém však rýchlo vyriešil a približne dvanásť kilometrov pred cieľom sa opäť pripojil k lídrom v pelotóne. Pred cieľom mal veľkú podporu k dispozícii ako Greipel, tak aj Cavendish. Sagan sa však nestratil, výborným nástupom sa prepracoval do boja o pódiové umiestnenie, no na Greipela mu napokon chýbalo v cieli len niekoľko centimetrov.

 

"Veľa lídrov dnes zostalo vzadu, no náš Alberto Contador prišiel s nami v prvej skupine a získali sme tak cenné sekundy. Na to, že sme zažili vietor aj dážď, sa mi šlo až veľmi dobre. Etapa vyšla excelentne. Myslím, že Tour je ešte dlhá. Začali sme 2. miestom, ale mohlo to byť aj horšie," povedal pre web pluska.sk Sagan.

 

Tour de France - 2. etapa:

Utrecht - Neeltje Jans, 166 km

1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 3:29:03 h., 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo), 3. Fabian Cancellara (Švaj./Trek), 4. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx - Quick-Step), 5. Daniel Oss (Tal./BMC Racing), 6. Greg Van Avermaet (Bel./BMC Racing), 7. Chris Froome (V.Brit./Team Sky), 8. Tom Dumoulin (Hol./Giant), 9. Tony Martin (Nem./Etixx - Quick-Step), 10. Warren Barguil (Fr./Giant) - všetci rovnaký čas ako víťaz

 

priebežná klasifikácia po 2. etape: 1. Cancellara 3:44:01 h., 2. Martin +3 s., 3. Tom Dumoulin (Hol./Giant) +6, 4. SAGAN +33, 5. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +35, 6. Oss, 7. Rigoberto Uran (Kol./Etixx - Quick-Step) obaja +42, 8. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +44, 9. Van Avermaet, 10. Froome +48

 

bodovacia súťaž: 1. Greipel 55, 2. SAGAN 39, 3. Cancellara 35, 4. Cavendish 26, 5. Martin 25, 6. Dumoulin 23, 7. Rohan Dennis (Aus./BMC Racing) 20, 8. Jan Bárta (ČR/Bora-Argon) 20, 9. Stef Clement (Hol./IAM Cycling) 17, 10. Oss 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies