TdF:Tony Martin vyhral po úniku etapu, Gallopin do žltého dresu

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 08:13 • 2 min
TdF:Tony Martin vyhral po úniku etapu, Gallopin do žltého dresu

MULHOUSE - Nemec Tony Martin sa stal víťazom nedeľňajšej 9. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Gérardmeru do Mulhouse a merala 170 km. Dvadsaťdeväťročný Nemec v službách tímu Omega Pharma-QuickStep vyťažil z úniku, ku ktorému sa odhodlal spolu s Talianom Alessandrom De Marchim z Cannondale v čase, keď chýbalo do cieľa vyše 150 km.

slovakia

left justify in out

Tony Martin dosiahol tretie víťazstvo na Tour de France v kariére, prvé v etape s hromadným štartom. V predchádzajúcich dvoch prípadoch triumfoval v časovkách. Skupinu štrnástich prenasledovateľov priviedol s odstupom 2:45 min do cieľa Fabian Cancellara, ktorý v závere prešprintoval Grega van Avermaeta. 

 

V nedeľu sa prezliekal žltý dres, Vincenza Nibaliho z neho vyzliekol Tony Gallopin. Pelotón kontrolovaný tímom Astana pred náročným pondelkom oddychoval, Nibali sa nezameral na obhajobu líderského dresu a prišiel do cieľa s odstupom 7:46 min. Gallopin je prvým Francúzom od roku 2011, ktorý si na Tour oblečie žltý dres. Jazdec tímu Lotto Belisol vedie v celkovom poradí pred Nibalim o 1:34 min. Na 3. miesto sa vyšvihol Tiago Machado z Portugalska. Obaja Slováci Peter Velits a Peter Sagan jazdili v pelotóne, ktorý prišiel do cieľa s odstupom 7:46 min. Sagan ešte trochu v závere zaostal, ale aj po nedeli je najlepším v bodovacej súťaži o zelený dres. Pred Bryanom Coquardom má 111-bodový náskok. Velitsovi i Saganovi patrí v celkovom poradí miesto vo štvrtej desiatke. 

 

"Nemôžem popísať to, čo v týchto chvíľach cítim. Veril som si, že by som mohol niečo tento rok dokázať. Je to sen, dnes ma prišli podporiť mnohí rodinní príslušníci. Chcel som ísť do úniku, ale vedel som, že potrebujem silnú skupinu. Bola to veľmi ťažká úloha dostať sa do niektorého úniku, ale teším sa, že sa mi to podarilo. Pondelková etapa bude veľmi ťažká, pôjde sa v deň nášho národného sviatku a ja v nej chcem nechať všetko," povedal v rozhovore v televíznej mixzóne Gallopin. 

 

V 9. etape čakalo na pelotón päť horských prémií, z nich jedno prvej kategórie. Hneď po štarte sa pokúsil o útok Peter Sagan, ale napokon sa nedostal do úniku a zaradil sa do pelotónu. V zjazde z prvej horskej prémie odskočili z pelotónu Martin s De Marchim a postupne sa vzdialili pelotónu. Za nimi sa utvorila veľká skupina prenasledovateľov. V nej sa ocitol aj Tony Gallopin, ktorý pred etapou zaostával za Nibalim o 3:27 min. Pelotón v polovici etapy výrazne strácal. V stúpaní na La Markstein (120 km), najťažší kopec v etape, sa Martin zbavil De Marchiho a pokračoval sólovo do cieľa. Vďaka triumfu na vrchole i na poslednej horskej prémii dňa na Le Grand Ballon (127 km) si vybojoval bodkovaný dres vedúceho muža súťaže vrchárov. Po dlhom zjazde z Le Grand Ballon ho čakalo 20 km po rovine do cieľa, s čím si majster sveta v časovke bez problémov poradil a svoj 151,5 km dlhý atak dotiahol do úspešného konca. 

"Je rozdiel vyhrať časovku a etapu s hromadným štartom. Dnes som veľmi chcel uspieť. V časovke na etapových pretekoch štartujem medzi prvými a potom dlho čakám, ako zajazdia ostatní. Posledné kilometre boli dnes veľmi úžasné. Nebola to jednoduchá etapa, nebolo ideálne, že sme boli vpredu iba dvaja. Nešli sme v ideálnom tempe, ktoré som potreboval, preto som skúsil nastúpiť a zbavil sa De Marchiho. Nepozeral som sa naňho, išiel som na plný plyn. Napokon som vďaka tomu získal aj body pre najlepšieho vrchára. Záver som išiel ako časovku, bolo to veľmi tvrdé," povedal v prvej televíznej reakcii Tony Martin. 

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France: 

9. etapa (Gérardmer - Mulhouse, 170 km): 1. Tony Martin (Nem.) Omega Pharma-Quick Step 4:09:34 h, 2. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory, 3. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 4. Tom Dumoulin (Hol.) Giant Shimano, 5. Matteo Montaguti (Tal.) Ag2r La Mondiale, 6. José Rojas (Šp.) Movistar, 7. Steven Kruijswijk (Hol.) Belkin, 8. Mikael Cherel (Fr.) Ag2r La Mondiale, 9. Brice Feillu (Fr.) Brétagne - Seche Environment, 10. Tiago Machado (Portug.) NetApp-Endura všetci +2:45 min, ... 58. Peter Velits (SR) BMC Racing +7:46, 109. Peter Sagan (SR) Cannondale +8:06 

Poradie po 9. etape: 1. Tony Gallopin (Fr.) Lotto-Belisol 38:04:38 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +1:34 min, 3. Tiago Machado (Portug.) NetApp-Endura +2:40, 4. Jakob Fuglsang (Dán.) +3:18, 5. Richie Porte (Aus.) Sky +3:32, 6. Michal Kwiatkowski (Poľ.) +4:00, 7. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +4:01, 8. Pierre Roland (Fr.) Europcar +4:07, 9. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +4:08, 10. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +4:13, ... 36. Peter Velits (SR) BMC Racing +18:40, 39. Peter Sagan (SR) Cannondale +20:11 

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Sagan (SR) 267 bodov, 2. Coquard (Fr.) 156, 3. Kittel (Nem.) 146 
Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Martin (Nem.) 18, 2. Kadri (Fr.) 17, 3. De Marchi (Tal.) 17 

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Kwiatkowski (Poľ.) 38:08:38 h, 2. Bardet +13 s, 3. Pinot (obaja Fr.) +1:06 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona