TdF: Sagan opäť druhý, súperi čakali na jeho reakciu

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 18:09 • 2 min
TdF: Sagan opäť druhý, súperi čakali na jeho reakciu

LE HAVRE - Čech Zdeněk Štybar triumfoval vo štvrtkovej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Le Havre a merala 191,5 km.

slovakia

left justify in out

Slovák Peter Sagan opäť skončil na 2. mieste, už štrnástykrát na Tour v kariére. Dvadsaťpäťročný Žilinčan v službách Tinkoff-Saxo finišoval druhý v ročníku 2015 už tretíkrát, raz bol tretí. Na piaty etapový triumf čaká od 5. júla 2013. V bodovacej súťaži stráca Sagan na vedúceho Andrého Greipela tri body. Naďalej je držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V celkovom priebežnom poradí je Sagan stále štvrtý, ale odstup od vedúceho Tonyho Martina stiahol na 27 sekúnd. 

 

"Dnes som prehral, pretože každý mi pred etapou hovoril, že vyhrám. Nie je to však vôbec ľahké uspieť na Tour de France. Keď Štybar zaútočil v cieľovom kopčeku, nikto nešiel po ňom. Chvíľu som čakal a všetci ostatní jazdci čakali na mňa. Šprintoval som o druhé miesto, keďže Greipel tam nebol a boli k dispozícii body. Je dobré, že sa Alberto Contador vyhol pádu," skonštatoval pre web podujatia Peter Sagan. 

 

Tretí skončil vo štvrtok Francúz Bryan Coquard. V žltom drese jazdiaci Tony Martin mal kilometer pred cieľom pád a cez pásku prešiel iba s pomocou tímových kolegov z Etixx - Quick-Step s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Keďže však spadol v ochrannej zóne, zostal pri jeho mene čas pelotónu a naďalej vedie celkové poradie s náskokom 12 sekúnd pred Chrisom Froomom. Tretí je Tejay van Garderen s odstupom 25 sekúnd a o ďalšie dve sekundy je Sagan. 

 

"Je to niečo úžasné. Každý, kto štartuje na Tour de France, sníva o víťazstve v niektorej z etáp. Ja som cítil šancu na kockách, ale dokázal som to až dnes. Pôvodne som si myslel, že pôjdeme záver na Cavendisha, ale nakoniec to vyšlo na mňa. Som naozaj nevýslovne šťastný," uviedol Zdeněk Štybar v prvej televíznej reakcii pre Eurosport. 

 

 

 

Posted by Peter Sagan on 9. júl 2015

 

Na štarte v Abbeville bolo 188 cyklistov. Už po piatich kilometroch sa z pelotónu odpútali Daniel Teklehaimanot (MTN - Qhubeka), Perrig Quémeneur (Europcar) a Kenneth van Bilsen (Cofidis) a postupne si vypracovali vyše dvanásťminútový náskok. Eritrejský reprezentant Daniel Teklehaimanot jazdil aktívne a vyslúžil si ako prvý Eritrejčan dres najlepšieho vrchára, z bodkovaného trička vyzliekol Joaquima Rodrígueza. Pelotón šetril energiou, jazdci sa nikam neponáhľali. Postupne prevzali na jeho čele iniciatívu jazdci tímov Lotto-Soudal a Giant-Alpecin. 

 

Pokoj v balíku sa skončil až pred rýchlostnou prémiou, 45 km pred cieľom získal Peter Sagan deväť bodov. Postupne sa strata pelotónu na vedúcu trojicu znižovala. Na čele už pracovali aj jazdci tímov Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo. Desať kilometrov pred cieľom pelotón pohltil Quémeneura a Teklehaimanota, ďalej bojoval už len Van Bilsen. Aj jeho aktivita sa skončila 3 km pred páskou. Záver už bol veľká taktická bitka. Kilometer pred cieľom prišlo v pelotóne k pádu, do ktorého sa zaplietli aj Tony Martin a Vincenzo Nibali. Veľmi dobre koncovku zvládol Zdeněk Štybar, odpútal sa od konkurentov a dosiahol prvý etapový úspech na Tour. Sagan vyhral súboj o druhú priečku. 

 


Výsledky - cyklistické preteky Tour de France: 
6. etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km): 1. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - Quick-Step 4:53:46 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 3. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 4. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin, 5. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 6. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal, 7. Edvald Boasson Hagen (Nór.) MTN - Qhubeka, 8. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 9. Julien Simon (Fr.) Cofidis, Solutions Credits, 10. Gorka Izagirre (Šp.) Movistar všetci +2 s 

Poradie po 6. etape: 1. Tony Martin (Nem.) Etixx - QuickStep 22:13:14 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +12 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +25, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +27, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +38, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +40, 7. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx - QuickStep +46, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +48, 9. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - QuickStep +1:04, 10. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +1:15 

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 161 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 158, 3. John Degenkolb (Nem.) 120, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 94, 5. Bryan Coquard (Fr.) 86. 

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 22:13:41 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +52 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:41, 4. Romain Bardet (Fr.) +2:39, 5. Thibaut Pinot (Fr.) +6:03



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies