TdF: Šprint v Marseille pre Cavendisha, Sagan tretí

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 17:49 • 2 min
TdF: Šprint v Marseille pre Cavendisha, Sagan tretí

MARSEILLE - Brit Mark Cavendish sa stal víťazom stredajšej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Cagnes sur Mer do Marseille a merala 228,5 km. V šprintérskej koncovke sa presadil pred Edvaldom Boassonom Hagenom a Petrom Saganom.

slovakia

left justify in out

Slovák v službách tímu Cannondale si udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže. Žlté tričko patrí aj po druhej najdlhšej etape 100. ročníka Austrálčanovi Simonovi Gerransovi z tímu Orica GreenEdge. Austrálčan finišoval v stredu na 15. mieste. V celkovom poradí vedie pred tímovými kolegami Darylom Impeyom z JAR a Michaelom Albasinim zo Švajčiarska. Peter Sagan je celkovo na 40. pozícii s odstupom 34 sekúnd na lídra. Peter Velits, ktorý prišiel do cieľa v Marseille v hlavnom pelotóne na 90. mieste, je v celkovom poradí 118.

Stredajšia etapa mala byť predovšetkým pre špurtérov a favoriti na celkový úspech sa šetrili na náročné stúpania. Hrdinami dňa boli Jukija Araširo (Europcar), Kevin Reza (Europcar), Romain Sicard (Euskaltel), Thomas De Gendt (Vacansoleil), Anthony Delaplace (Sojasun) a Alexej Lucenko (Astana). De Gendt vyprovokoval únik už krátko po štarte, pridali sa k nemu ďalší piati jazdci a rýchlo si vypracovali náskok na pelotón. Virtuálnym lídrom pretekov bol v stredu dlho Araširo, ktorý pred etapou strácal na Gerransa 3:42 min. Náskok postupne narástol až na dvanásť minút, potom začal naplno pracovať na čele pelotónu tím Orica GreenEdge a rozdiel sa zmenšoval. Vedúca skupina sa rozdelila, odpadli z nej Sicard a Delaplace. Balík jazdil posledných 50 km veľmi aktívne, čelo kontrolovali Lotto Belisol, Omega Pharma - Quick Step a Cannondale. Pelotón definitívne zlikvidoval manko necelých 6 km pred cieľom. Šprintérske tímy si všetko v závere ustrážili a rozhodovala koncovka ich lídrov.

Skvelú pozíciu pripravila Omega pre Cavendisha, ktorý ju dokonale využil. Brit sa radoval z 24. etapového víťazstva na Tour de France v kariére. "Predchádzajúce dni boli pre nás frustrujúce. Dnes som bol veľmi motivovaný. Nemuseli sme ísť od začiatku na čele pelotónu, čo bolo skvelé. Posledné stúpanie bolo ťažké, nekategorizované, ale bolo veľmi náročné. Pomohli mi kolegovia z tímu, mal som ich okolo seba dosť. V poslednej chvíli sme dotiahli únik. Celý tím išiel fantasticky. Verím, že sme našu smolu už definitívne odvrátili. Záver bol veľmi rýchly, nebezpečný, nebolo to jednoduché," povedal v prvom televíznom rozhovore Cavendish.

Sagan dosiahol tretie pódiové umiestnenie na tohtoročnej Tour de France. Po dvoch druhých miestach pridal prvé tretie. V hodnotení bodovacej súťaže má 111 bodov, druhý je už Cavendish so 76. Sagan si v stredu vybojoval aj 6 bodov do svetového rebríčka UCI a je jeho virtuálnym lídrom, keď preskočil doteraz vedúceho Fabiana Cancellaru zo Švajčiarska.

Výsledky - Tour de France 2013:
5. etapa (Cagnes sur Mer - Marseille, 228,5 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma - Quick-Step 5:31:51 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 3. Peter Sagan (SR) Cannondale, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 5. Roberto Ferrari (Tal.) Lampre-Merida, 6. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 7. Juan José Lobato Del Valle (Šp.) Euskaltel Euskadi, 8. Ramunas Navardauskas (Litva) Garmin-Sharp, 9. Cyril Lemoine (Fr.) Sojasun, 10. José Joaquín Rojas Gil (Šp.) Movistar, ... 90. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step všetci čas ako víťaz

Poradie po 5. etape: 1. Simon Gerrans (Aus.) Orica GreenEdge 18:19:15 h, 2. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 3. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge obaja rovnaký čas, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step obaja +1 s, 6. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 8. Richie Porte (Aus.) Sky všetci +3, 9. Nicolas Roche (Ír.) Saxo-Tinkoff, 10. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff obaja +9, ... 40. Peter Sagan (SR) Cannondale +34, 118. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:35 min



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies