TdF: Sagan útočí na novodobý rekord bodovacej súťaže

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 09:29 • 2 min
TdF: Sagan útočí na novodobý rekord bodovacej súťaže

NIMES - Slovenský cyklista Peter Sagan smeruje za definitívnym ziskom tretieho zeleného dresu víťaza bodovacej súťaže na Tour de France a môže dosiahnuť aj najvyšší bodový zisk v modernej ére podujatia.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťštyriročný Žilinčan je zatiaľ v bodovacej súťaži suverénny, na jeho konte je po pätnástich etapách 402 bodov a pred Francúzom Bryanom Coquardom vedie už o priepastných 176 bodov. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch by mu tento zisk pohodlne stačil na prvenstvo. V roku 2012 pri premiére nazbieral 421 bodov, druhý André Greipel 280. O rok neskôr zdolal Marka Cavendisha o 97 bodov (409 - 312). Tento rok môže cyklista získať maximálne ešte 270 bodov, ak by vyhral všetky etapy i rýchlostné prémie.

 

Pravidlá bodovacej súťaže sa od jej vzniku v roku 1953 neustále menili. Najskôr rozhodoval čo najnižší súčet umiestnení, neskôr sa šprintovalo počas jednej etapy na viacerých rýchlostných prémiách o rôzny počet bodov a rôzny sa neskôr prideľoval aj v cieli. Od roku 2012 je v itinerári každej etapy Tour len jedna rýchlostná prémia s 20 bodmi pre víťaza a potom sa hodnotí prejazd cieľom. Aj preto sa nedá striktne hovoriť o relevantnom rekorde bodovacej súťaže. V roku 1959 hodnotenie vyhral Francúz André Darrigade so 613 bodmi, vtedy sa však za víťazstvo v etape prideľovalo 100 bodov. V novodobej histórii Tour de France vyhral Ír Sean Kelly súťaž o zelený dres v roku 1985 so ziskom 434 bodov, čo môže teraz Sagan prekonať už v najbližších etapách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies