TdF: Sagan tretíkrát druhý, tentoraz ho zdolal Greipel

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 17:21 • 2 min
TdF: Sagan tretíkrát druhý, tentoraz ho zdolal Greipel

MONTPELLIER - Nemec André Greipel sa stal v šprintérskom súboji víťazom štvrtkovej 6. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Aix-en-Provence do Montpellieru a merala 176,5 km. Profil etapy vyhovoval šprintérom, čo sa potvrdilo.

slovakia

left justify in out

Jazdec tímu Lotto-Belisol Greipel triumfoval pred Petrom Saganom, ktorý si vybojoval už tretie 2. miesto na 100. ročníku Tour. Tretí finišoval Marcel Kittel. Novým lídrom pretekov sa stal Juhoafričan Daryl Impey, ktorý vyzliekol zo žltého dresu tímového kolegu z Orica GreenEdge Simona Gerransa. Impe je prvým cyklistom z JAR, ktorý si na Tour oblečie dres lídra.

Hneď po štarte sa rozhodol prezentovať Luis Maté z tímu Cofidis, vypracoval si rýchlo päťminútový náskok, ale pelotón ho veľmi ľahko zlikvidoval. Prvý súboj šprintérov v etape priniesla rýchlostná prémia na 63. km, ktorú vyhral André Greipel pred Markom Cavendishom. Peter Sagan finišoval štvrtý a získal 13 bodov do bodovacej súťaže. Pelotón išiel vo vysokom tempe pohromade, necelých 50 km pred cieľom musel Peter Sagan meniť koleso, ale s pomocou tímových kolegov sa dokázal dotiahnuť do skupiny. Necelých 30 km sa zaplietol do pádu aj Mark Cavendish, najmä vďaka Petrovi Velitsovi sa však aj on rýchlo vrátil do pelotónu. Záver už kontrolovali šprintérske tímy. Jazdci si museli dávať pozor na ostrovčeky na ceste a kruhové objazdy. Do jedného z ostrovčekov vrazil Janež Brajkovič a jazdec tímu Astana sa len s problémami zdvíhal z cesty. Posledné kilometre sa išli v rýchlo tempe, pelotón ťahali družstvá s elitnými šprintérmi. Peter Sagan na rozdiel od konkurentov sa musel spoľahnúť na vlastné sily. V cieľovej rovinke si to medzi sebou už rozdali elitní špurtéri.

Peter Sagan si aj po štvrtkovej etape obliekol zelený dres lídra bodovacej súťaže, v ktorej má 159 bodov. Pred Andrém Greipelom má 29-bodový náskok, tretí Mark Cavendish zaostáva o ďalších jedenásť bodov. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Cannondale Sagan podáva zatiaľ z jazdcov najvyrovnanejšie výkony. Zo šiestich etáp bol trikrát druhý, raz tretí. Na pódiové umiestnenie nedosiahol jedine po páde hneď v úvode na Korzike a ani v časovke družstiev. "Prišiel som na Tour, aby som vyhral zelený dres. Zatiaľ mi to ide celkom dobre, ale sú to veľmi náročné preteky. Stále mi chýba víťazstvo. Ľudia si myslia, že vyhrať etapu je jednoduché, ale nie je. Som neustále vpredu, robím, čo môžem, ale je to náročné. Verím, že sa dostanem do Paríža už bez pádu. Zatiaľ všetko ide podľa plánu," uviedol v rozhovore pre Eurosport Peter Sagan.

Nemec Greipel dosiahol vo štvrtok piaty etapový triumf v kariére na Tour de France. Vyťažil z dobrej práce celého tímu. "Celá etapa bola poriadne nervózna, nechceli sme sa zapliesť do niektorého z pádov. Snažili sme sa byť čo najdlhšie vpredu, aby sme mohli urobiť typický vlak s odstupovaním pretekárov. Dnešný záver sme zvládli skvele. Je výborné, že som vyhral etapu na Tour v drese majstra Nemecka," povedal v prvej televíznej reakcii André Greipel.

Pelotón sa v šprinte rozdelil, vpredu ostalo šestnásť jazdcov, ktorí bojovali o etapový triumf. Zvyšku hlavnej skupiny dali rozhodcovia päťsekundové manko, čo znamenalo prezliekanie dresu žltého dresu. Simon Gerrans zostal vzadu a prenechal líderskú pozíciu Impeymu. Pred Austrálčana sa dostal aj Nór Edvald Boasson Hagen, ktorý momentálne zaostáva za Impeym 3 sekundy. "Som rád, že JAR pribudla na mapu krajín, ktorých jazdci mali na Tour žltý dres. Je to privilégium a plánujem si ho poriadne užiť. Pokúsim sa udržať žltý dres, kým to bude možné. Nechceli sme sa v tíme stresovať, kto bude vlastníkom žltého dresu. Dnes to vyšlo na mňa a ja mám veľkú radosť," tvrdil v prvom televíznom rozhovore Impey. Peter Sagan sa vo štvrtok posunul v celkovom poradí na 31. miesto s odstupom 34 sekúnd na Juhoafričana, Peter Velits je už v najlepšej stovke na 93. priečke.

Výsledky - Tour de France 2013:

6. etapa (Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol 3:59:02 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Juan José Lobato Del Valle (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 6. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 7. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar, 8. Danny van Poppel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 9. Roberto Ferrari (Tal.) Lampre-Merida, 10. Samuel Dumoulin (Fr.) AG2R La Mondiale všetci čas ako víťaz, ... 67. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +5

Poradie po 6. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Orica-GreenEdge 22:18:17 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +3 s, 3. Simon Gerrans (Aus.) Orica-GreenEdge +5, 4. Michael Albasini (Švaj.) Orica-GreenEdge +5, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +6, 6. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step +6, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +8, 8. Richie Porte (Aus.) Sky +8, 9. Nicolas Roche (Ír.) Saxo-Tinkoff +14, 10. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +14, ... 31. Peter Sagan (SR) Cannondale +34, 93. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:40 min

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies