TdF: Sagan je už v zelenom drese, celkovo je druhý

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 17:31 • 2 min
TdF: Sagan je už v zelenom drese, celkovo je druhý

MUR DE BRETAGNE - Francúz Alexis Vuillermoz z tímu Ag2r sa stal víťazom 8. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Rennes na Mur de Bretagne (181,5 km) a dosiahol prvú výhru domáceho jazdca na 102. ročníku.

slovakia

left justify in out

Výborne si opäť počínal Peter Sagan, ktorý vystúpal na Bretónsku stenu ako štvrtý a dostal sa do zeleného dresu lídra bodovacej súťaže. Na víťaza stratil 10 sekúnd. Pred Saganom finišovali ešte Dan Martin a Alejandro Valverde. Celkovo vedie stále Chris Froome o 11 sekúnd pred Saganom, ktorý má v bodovacej súťaži trojbodový náskok pred Andrém Greipelom a je zároveň stále aj držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. 


Po rovinatých etapách prišla v sobotu na rad stredne náročná a najmä záverečný výstup na Mur de Bretagne mal preveriť pripravenosť jazdcov. Na štarte v Rennes bolo 185 cyklistov, chýbal už Luca Paolini z Kaťuše, u ktorého zistili pri testoch prítomnosť kokaínu. Úvod mal očakávaný scenár. Pár kilometroch po štarte sa dostali do úniku Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Bartosz Huzarski (Bora Argon 18), o pár minút ich doplnili aj Romain Sicard (Europcar) a Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché). Postupne si kvarteto vypracovalo trojminútový náskok. Čelo pelotónu ovládali jazdci tímov Sky a Lotto-Soudal. Aj vďaka tomu si vedúca štvorica nevypracovala väčší náskok. Vedúci pretekári si podelili body na horskej i rýchlostnej prémii na 108,5. km, kde finišoval Peter Sagan celkovo na 9. mieste a získal sedem bodov. Zelený André Greipel vybojoval o štyri body viac.


Po rýchlostnej prémii sa zmenila vedúca skupina, dopredu sa dostali Lars Bak (Lotto Soudal), Michal Golas (Etixx - Quick-Step) a Bartosz Huzarski (Bora Argon 18). Tempo pred záverečným kopcom začalo rásť, pelotón sa začal selektovať. Na čele chcel byť každý favorit, v balíku bolo vidieť nervozitu. Peter Sagan mal pod kopcom veľmi dobrú pozíciu a kontroloval si špicu. Pod Mur de Bretagne prišiel pelotón pohromade. Posledné stúpanie selektovalo jazdcov, tí bez výkonnosti postupne odpadávali. Chris Froome nasadil veľké tempo, veľké problémy mal Vincenzo Nibali. Asi 800 m pred cieľom nastúpil Alexis Vuillermoz a svoje úsilie dotiahol do úspešného konca. Sagan sa napokon udržal s favoritmi a získal dôležité body do hodnotenia súťaže o zelený dres.

"Po 3. mieste na Mur de Huy som bol motivovaný. Dnešnú etapu som si vyhliadol, chcel som ju ísť veľmi dobre, vedel som, že v nej môžem niečo dosiahnuť. Nepoznal som detailne stúpanie, išiel som dlho za Froomom, potom som nastúpil a išiel nadoraz. Vyšlo to skvele. Dúfam, že dobrú formu dokážem potvrdiť aj v Pyrenejach. Nie som však skvelý vrchár, nemôžem ísť s najlepšími po celý čas pretekov. V krátkych stúpaniach sa mi darí, tak sa to snažím využívať. Vo veľkých kopcoch chcem pomôcť svojim tímovým kolegom," skonštatoval v prvom televíznom rozhovore Alexis Vuillermoz. 

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France: 
8. etapa (Rennes - Mur de Bretagne, 181,5 km): 1. Alexis Vuillermoz (Fr.) Ag2r-La Mondiale 4:20:55 h, 2. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin Pro +5 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal, 6. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 7. Adam Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge, 8. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 9. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory, 10. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing všetci +10 

Poradie po 8. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky 31:01:56 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +11 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +13, 4. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +26, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +28, 6. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx - QuickStep +34, 7. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +36, 8. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +1:07 min, 9. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - QuickStep +1:15, 10. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory +1:32 

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 213 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 210, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) 159, 4. John Degenkolb (Nem.) 158, 5. Bryan Coquard (Fr.) 102. 

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 31:02:07 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +56 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:45 min 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies