TdF: Rovina a na konci súboj šprintérov, aj Sagana

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 12:15 • 2 min
TdF: Rovina a na konci súboj šprintérov, aj Sagana

ARRAS - V stredu na cyklistickej Tour de France by mali v závere prísť k slovu čistokrvní šprintéri.

slovakia

left justify in out

Piata etapa z Arrasu do Amiens Métropole má 189,5 km a jazdiť sa bude takmer po úplnej rovine. Isté nástrahy číhajú v otvorenej krajine vystavenej vetru, ale etapu charakterizujú aj viaceré zmeny smeru. Najprv sa pôjde na sever, po necelých 20 km sa cyklisti stočia na juh, po 100 km v Péronne sa vydajú na západ, ale pôjdu kľukato spôsobom sever - juh. Napokon skončia v Amiens Métropole, kde sa čaká šprintérsky dojazd. Rýchlostná prémia príde na rad po 89 km v Rancourte. Amiens bude jedenástykrát etapovým centrom TdF, ale prvý raz po 11 rokoch. Vtedy bolo miestom štartu rovnako 5. etapy do Chartres, kde triumfoval Austrálčan Stuart O´Grady a Francúz Thomas Voeckler zároveň vyzliekol zo žltého dresu Lancea Armstronga.


Stredajšia etapa má aj historický rozmer. Bude pripomenutím odvahy a chrabrosti tisícok vojakov z anglofónneho prostredia, ktorí nasadzovali svoje životy a napokon aj padli v I. svetovej vojne. Cyklisti budú prechádzať popri pietnych miestach, akými sú Kanadský národný pamätník neďaleko mestečka Vimy, britský cintorín Sailly-Saillisel, pohrebisko v Rancourte, juhoafrický pamätník Bois Delville v Longuevale, či 20 km pred cieľom ďalšie pamätné miesto vo Villers-Bretonneux, kde sú vyryté mená 10 733 austrálskych vojakov, ktorí našli smrť vo vojne v rokoch 1916 - 1918.


Podľa servera pretekov Letour.fr sa zatiaľ v tomto ročníku s výnimkou Andrého Greipela nepresadil v koncovke klasický šprintér, streda to môže zmeniť v prospech Brita Marka Cavendisha, Nóra Alexandra Kristoffa, či Nemca Johna Degenkolba. Šancu má aj všestranný Peter Sagan či Francúzi Nacer Bouhanni a Aranud Démare. Sagan by mal navyše zaútočiť na zelený dres, ktorého majiteľom je zatiaľ Greipel.


Etapa má štart o 12.45 h a najrýchlejší jazdci v cieli by mali byť približne o štvrť na šesť podvečer.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies