TdF: Portugalčan Costa víťazom 16. etapy, Velits na skvelom 11. mieste!

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 17:30 • 2 min
TdF: Portugalčan Costa víťazom 16. etapy, Velits na skvelom 11. mieste!

GAP - Portugalčan Rui Alberto Faria da Costa sa stal druhýkrát v kariére víťazom etapy na Tour de France, keď triumfoval v utorkovom 16. pokračovaní 100. ročníka z Vaisol la Romaine do Gapu.

slovakia

left justify in out

Vďaka nástupu pred záverečnou horskou prémiou 15 km pred cieľom triumfoval jazdec tímu Movistar s náskokom 42 sekúnd pred Francúzom Christophom Riblonom. Tretí finišoval ďalší domáci pretekár Arnold Jeannesson. Slovenský cyklista Peter Velits bol počas dňa aktívny, nechýbal v únikoch a napokon skončil na 11. mieste s mankom 1:04 min na víťaza. 

Lídrom 100. ročníka zostal naďalej Christopher Froome z tímu Sky, Peter Sagan má vo vlastníctve zelený dres najlepšieho muža bodovacej súťaže. Froome prišiel do cieľa v skupine favoritov na celkové prvenstvo s odstupom 11:08 min na víťaza. Spolu s ním v skupine nechýbali ani celkovo druhý Bauke Mollema (odstup v celkovom poradí +4:14 min), tretí Alberto Contador (+4:25) i štvrtý Roman Kreuziger (+4:28). 

Od úvodu etapy sa jazdilo veľmi aktívne. Na čele sa vytvorila takmer tridsaťčlenná skupina, v ktorej boli Peter Sagan i Peter Velits. Zloženie prvej skupiny sa neustále menilo a až po prvej horskej prémii a absolvovaní asi tridsiatich kilometrov sa vyprofilovalo definitívne zloženie úniku. Vpredu zostal aj Velits, Sagan tam už chýbal. Pelotón zostával pokojný, jeho čelo kontroloval tím Sky. Britské zoskupenie nemuselo reagovať, keďže z úniku 26 jazdcov bol najvyššie Daniel Navarro, ktorý za Chrisom Froomom zaostával v celkovom poradí 23:36 min. Náskok postupne rástol a pred záverečnou horskou prémiou na Col de Manse (157. km) bol už vyše jedenásťminútový. Keď už bolo jasné, že víťaz etapy vzíde z početnej vedúcej skupiny, podarilo sa Danielovi Navarrovi roztrhať ju. Najlepšie si sily v poslednom stúpaní dňa rozložil Rui Alberto Costa a na vrchol pokračoval osamotene. Vedúca skupina sa roztrhala na menšie, Peter Velits jazdil v druhej s minútovým odstupom na Portugalca. Costa mal pred etapou manko 33:42 min na Frooma. Až do cieľa pokračoval individuálne a prvenstvo si už nenechal vziať. 

"Bol to pre mňa dôležitý deň. Je to jedno z najdôležitejších víťazstiev kariéry. Dlho som na druhý etapový triumf na Tour čakal. Je to dôležité aj pre tím. Skúsil som nastúpiť pred horskou prémiou a napokon to vyšlo. Posledné tri kilometre boli tvrdé, ale veril som, že už to zvládnem," uviedol pre Eurosport Rui Alberto Faria Da Costa. 

Vzadu sa v pelotóne bojovalo o cenné sekundy do absolútneho poradia, Froome i Contador sa nevyhli technickým problémom i kolízii, napokon však nič v porovnaní so súpermi nestratili. 

Výsledky - Tour de France 2013: 
16. etapa (Vaison la Romaine - Gap, 168 km): 1. Rui Alberto Faria Da Costa (Portug.) Movistar 3:52:45 h, 2. Christophe Riblon (Fr.) AG2R La Mondiale, 3. Arnold Jeannesson (Fr.) FDJ.fr, 4. Jerome Coppel (Fr.) Cofidis, Solutions Credits, 5. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack Leopard všetci všetci +42 s, 6. Tom Dumoulin (Hol.) Argos-Shimano +1:00 min, 7. Mikel Astarloza Chaurreau (Šp.) Euskaltel-Euskadi +1:01, 8. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing +1:04, 9. Cameron Meyer (Aus.) Orica-GreenEdge, 10. Ramunas Navardauskas (Litva) Garmin-Sharp, 11. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step všetci +1:04 

Poradie po 16. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 65:15:36 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +4:14 min, 3. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +4:25, 4. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +4:28, 5. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol.) Movistar +5:47, 6. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +5:54, 7. Joaquín Rodriguez (Šp.) Kaťuša +7:11, 8. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +7:22, 9. Jean-Christophe Péraud (Fr.) AG2R La Mondiale +8:47, 10. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Sharp +9:28 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies