TdF: Peter Sagan finišoval druhý, zdolal ho Bakelants

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 08:03 • 2 min
TdF: Peter Sagan finišoval druhý, zdolal ho Bakelants

AJACCIO - Belgičan Jan Bakelants z tímu RadioShack sa stal víťazom nedeľňajšej 2. etapy 100. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Bastie do Ajaccia a merala 156 km.

slovakia

left justify in out

Vďaka záverečnému náskoku uspel s minimálnym jednosekundovým náskokom pred Petrom Saganom, ktorý vyhral špurt vedúcej skupiny. Bakelants sa stal novým lídrom pretekov a v pondelok bude mať na sebe žltý dres, ktorý vlastnil v nedeľu Marcel Kittel. Za Saganom finišoval na Poliak Michal Kwiatkowski. Jazdec tímu Cannondale si vybojoval desať bodov do svetového rebríčka UCI. 

Bakelants vedie v celkovom poradí s náskokom jednej sekundy pred Britom Davidom Millerom a Julienom Simonom, Saganovi patrí 57. priečka. Peter Velits v nedeľu jazdil po celý čas popri Markovi Cavendishovi a Tonym Martinovi, ktorým pomáhal prejsť cez korzické kopce. Do cieľa prišiel v poslednej skupine s odstupom 17:35 min a celkovo je 152. 

Pred prvou rýchlostnou prémiou dňa sa vytvorila vpredu štvorčlenná skupina. V úniku bol podobne ako v sobotu Lars Boom, s Holanďanom sa dostali do útoku Španiel Ruben Pérez, Kanaďan David Veilleux a Francúz Blel Kadri. Korzické stúpania rozdelili pelotón a aj štvorica vpredu stratila. Za hlavnou skupinou ostali viacerí šprintéri na čele s Markom Cavendishom i žltým Marcelom Kittelom. Rozhodovalo sa až v závere. Kilometrové stúpanie na Cote du Salario (144 km) natiahlo vedúcu skupinu. Prvýkrát sa prezentoval výraznejšie na tohtoročnej Tour Chris Froome, ktorý je najväčším adeptom na celkové prvenstvo. Jeho snaha však bola len chvíľková. V zjazde vyprovokoval únik nedeľňajší narodeninový oslávenec Sylvain Chavanel a s ním sa vydalo dopredu ďalších päť jazdcov. Vedúca skupina ich mala na dohľad. Na poslednom kilometri nastúpil Bakelants a udržal si mierny náskok. Šprint skupiny vyhral Peter Sagan. 

"Tento rok som už mal dosť smoly a konečne mi to vyšlo. Cítil som sa dnes veľmi dobre. Keď sme boli v závere vpredu šiesti, rozhodol som sa to ešte skúsiť. Povedal som si teraz alebo nikdy. Nemal som dôvod čakať a špekulovať. Mali sme dobrý odstup. Dlho som čakal na prvé víťazstvo na Tour de France," povedal v prvom televíznom rozhovore Jan Bakelants, ktorý dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. 

Sagan je v hodnotení bodovacej súťaže druhý so stratou štyroch bodov na vedúceho Marcela Kittela. Doterajší líder stratil na najlepších v etape vyše sedemnásť minút. "Nebolo to až tak ťažké, ako to vyzeralo. Žltý dres bol veľkou pomocou v stúpaniach, mnoho ľudí kričalo moje meno. Bohužiaľ, napokon som stratil žltý dres. Je to však v poriadku, s niečím podobným sme počítali. Netuším, ako dlho budem v zelenom drese. Je to pre mňa ďalšia cenná skúsenosť," uviedol na stránke Tour Kittel. 

Výsledky - Tour de France: 
2. etapa (Bastia - Ajaccio, 156 km): 1. Jan Bakelants (Belg.) RadioShack Leopard 3:43:11 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Michal Kwiatowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 4. Davide Cimolai (Tal.) Lampre, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Julien Simon (Fr.) Sojasun, 7. Francesco Gavazzi (Tal.) Astana, 8. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 9. Daniele Bennati (Tal.) Saxo-Tinkoff, 10. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM všetci +1 s, ... 160. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:35 min 

Poradie po 2. etape: 1. Jan Bakelants (Belg.) RadioShack Leopard 8:40:03 h, 2. David Millar (V. Brit.) Garmin-Sharp, 3. Julien Simon (Fr.) Sojasun, 4. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Simon Gerrans (Aus.) Orica GreenEdge, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick-Step, 8. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM, 9. Christophe Riblon (Fr.) AG2R La Mondiale, 10. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing, ... 57. Peter Sagan (SR) Cannondale všetci +1 s, 152. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:35 min 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies