TdF: Pelotón preverí najdlhšia etapa a 7 sekcií s kockami

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 08:07 • 2 min
TdF: Pelotón preverí najdlhšia etapa a 7 sekcií s kockami

CAMBRAI - V utorok čaká na pelotón cyklistickej Tour de France najdlhšia etapa zo Seraing do Cambrai merajúca 223,5 km, ktorá je zároveň tranzitnou z Belgicka do Francúzska.

slovakia

left justify in out

Bude to takmer úplná rovina s jednou vrchárskou prémiou IV. kategórie ešte na belgickom území (53. km, Cote de la Citadelle de Namur). Výnimočnou a aj nebezpečnou robí túto etapu sedem sektorov tzv. pavé, čiže kociek alebo mačacích hláv, ktoré budú musieť cyklisti prekonať v celkovej dĺžke 13,3 km. Prvýkrát si zajazdia na "kockách" na 103,5. km a zostávajúcich šesť sektorov príde na rad v rozpätí od 177,5. km do 210,5. km, čo bude 13 km pred cieľom. Utorková etapa má aj prezývku "Malý Paríž-Roubaix", keďže práve táto kráľovná jarných klasík je známa viacerými časťami s "pavé". Cyklisti v pelotóne TdF podľa serveru letour.fr upozorňujú na to, že teraz to bude na "kockách" možno ešte o čosi ťažšie ako na Paríž-Roubaix, lebo "väčšina z nich je rozložená nepravidelne a do kopca."


Vlani vyhral náročnú etapu podobného charakteru na Tour de France Holanďan Lars Boom, jazdilo sa na nebezpečných mokrých cestách a pelotón prišiel do cieľa roztrhaný. Neskorší víťaz Vincenzo Nibali si tretím miestom utvoril základný náskok pred ostatnými favoritmi. Peter Sagan skončil pred rokom na "kockách" štvrtý a šancu na dobrý výsledok má aj teraz, aj keď jeho prioritnou úlohu zrejme bude chrániť tímového lídra Alberta Contadora pred následkami možného pádu na starých kamenných cestách.


So zaujímavým porovnaním pred 4. etapou prišiel server Velonews, ktorý zoradil jazdcov v celkovom priebežnom poradí podľa špecialistov na povrch s "pavé" na jarných klasikách. Podľa tohto poradia je na čele Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing, celkovo piaty) o 3 sekundy pred Petrom Saganom (Tinkoff Saxo, celkovo 6.) a 35 sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom (Team Sky, celkovo 9.). Momentálny líder TdF Chris Froome (Team Sky) pred utorkovou etapou povedal: "Máme žltý dres a to je obrovská motivácia pre celý tím, aby sme sa chránili navzájom a prešli bezpečne cez ´pavé´."


Etapa má štart v belgickom Seraing o 12.00 h, najrýchlejší v cieli v Cambrai na severe Francúzska sa očakávajú pred pol šiestou podvečer. Miesto štartu Seraing predstavuje pre Petra Sagana osobitne peknú spomienku na rok 2012, keď v etape s dojazdom práve v Seraing dosiahol svoje prvé víťazstvo na Tour de France.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona