TdF: Greipel sa opäť tešil, Sagan finišoval v 5. etape na výbornom druhom mieste

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 17:45 • 2 min
TdF: Greipel sa opäť tešil, Sagan finišoval v 5. etape na výbornom druhom mieste

AMIENS - Nemec André Greipel vyhral v hromadnom špurte vedúcej skupiny 5. etapu cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Arrasu do Amiens a merala 189,5 km.

slovakia

left justify in out

V hektickom špurte dosiahol druhé víťazstvo na 102. ročníku. Slovák Peter Sagan finišoval na druhom mieste a naďalej je držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Tretí finišoval Mark Cavendish. Žlté tričko vedúceho jazdca si udržal bez väčších problémov Nemec Tony Martin. Jazdec tímu Etixx - Quick-Step vedie o 12 sekúnd pred Britom Chrisom Froomom.

 

Po hektických dňoch čakala na pelotón pomerne jednoduchá rovinatá etapa. Nebola však bezproblémová. Dážď v kombinácii s vetrom urobili svoje, zamiešali kartami, cyklisti sa rozdelili na viacero skupín a do cieľa nefinišoval celý balík.

 

Krátko po štarte unikli Nicolas Edert (Cofidis) a Pierre-Luc Perrichon (Bretagne-Séché) a veľmi rýchlo si utvorili takmer trojminútový náskok. Dvojica sa potom rozdelila a vpredu zostal aktívny Perrichon. Na 12. km mal smolu francúzsky špurtér Nacer Bouhanni, ktorého prenasleduje v posledných dňoch smola. Týždeň pred Tour mal škaredý pád na národnom šampionáte, poranené rebrá ohrozovali jeho štart na vrchole sezóny, ale napokon sa rozhodol bojovať. V stredu však prišiel predčasný koniec - pri hromadnom páde sa ocitli na asfalte hneď štyria jazdci Cofidisu a Bouhanni ako jediný z nich nemohol pokračovať. Z miesta nehody ho odviezla sanitka.
Na 29. km zasa spadol Greg van Avermaet, skvelý jazdec BMC však pokračoval v pretekoch. Cyklistom komplikoval dážď život a museli jazdiť opatrne. Na úzkych galuskách však často nezvládali riadenie, na 50. km spadli Bauke Mollema a Nicholas Roche, následne sa na zemi hneď dvakrát ocitol aj Byan Coquard, tvrdosť ciest pocítili Thibaut Pinot, Tyler Farrar či Tiago Machado. Perichonova sympatická snaha vyvrcholila víťazstvom na rýchlostnej prémii na 89,5. km v Rancourte, kde Peter Sagan dovtedy pokojne jazdiaci v pelotóne finišoval piaty. Viac bodov brali André Greipel, John Degenkolb aj Mark Cavendish. Perichon sa následne zaradil do pelotónu, ktorého čelo kontrolovali jazdci Etixxu, Sky a Tinkoff-Saxo. Tempo však nebolo vysoké, všetci sa snažili o opatrnú jazdu. Postupne sa zrýchľovalo a viacerí cyklisti vycúvali z balíka. Vzadu jazdili aj Richie Porte, Pierre Rolland či Thomas Voeckler. V silnom protivetre došlo 25 km pred cieľom k ďalšiemu pádu, v ktorom boli aj Leopold König či Thibaut Pinot.

 

Jazdci sa už potom sústredili na záver. Tímy doviedli svojich lídrov na métu troch kilometrov do ochrannej zóny a po nej prevzali iniciatívu šprintéri so svojimi pomocníkmi. Peter Sagan na rozdiel od súperov sa musel spoľahnúť len sám na seba. V závere nastúpil trocha neskôr oproti súperom a na páske mu chýbali centimetre na Greipela. "Som rád, že sa na Tour darí nemeckej cyklistike. Škoda, že nemôžem byť na pódiu s celým tímom, lebo moji kolegovia pracujú fantasticky. Chcem sa poďakovať celému družstvu za pomoc. Som rád, že som vyhral dve etapy a chcem zostať v zelenom drese čo najdlhšie," povedal v prvej televíznej reakcii Greipel. 

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France: 
5. etapa (Arras - Amiens, 189,5 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 4:39:00 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) Etixx - Quick-Step, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) MTN - Qhubeka, 6. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin, 7. Arnaud Demare (Fr.) FDJ.fr, 8. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 9. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 10. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing všetci čas ako víťaz 

 

 



Poradie po 5. etape: 1. Tony Martin (Nem.) Etixx - QuickStep 17:19:26 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +12, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +25, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +33, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +38, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +40, 7. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx - QuickStep +46, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +48, 9. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +1:15, 10. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - QuickStep +1:16. 

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 151 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 119, 3. John Degenkolb (Nem.) 89, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 86, 5. Tony Martin (Nem.) 60, 6. Bryan Coquard (Fr.) 55. 

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 17:19:59 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +46 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:35 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies