TdF: Fanúšikovia sú najväčším nebezpečenstvom pre pelotón

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 14:32 • 2 min
TdF: Fanúšikovia sú najväčším nebezpečenstvom pre pelotón

LONDÝN - Pelotón Tour de France straší nová móda medzi fanúšikmi, ktorí sa chcú zvečniť prostredníctvom mobilov či fotoaparátov s cyklistami.

slovakia

left justify in out

"Selfies" sú populárne, ale ohrozujú bezpečnosť jazdcov. V prvých dvoch etapách na anglickom území prišlo k častým kontaktom medzi cyklistami a divákmi, viacerým potom ich fotoaparáty či mobilné zariadenia spadli na zem.

 

O úvodné etapy Tour bol v Anglicku veľký záujem, fanúšikovia obsadili všetky malé stúpania a utvorili tam pelotónu veľkolepú kulisu. Ďalšie tisíce boli v mestách, celkovo sa odhaduje, že prvé dva dni TdF videlo naživo 5 miliónov ľudí. Diváci však zabúdali na bezpečnosť. "Fanúšikovia robia asi najhoršiu vec, ktorú môžu. Postavia sa na cestu, otočia sa chrbtom a ani nevidia, že prichádza pelotón. Je to veľmi nebezpečné a najhoršia vec, čo môžu urobiť. Ak ste vpredu v pelotóne, ešte to vidíte. Ale vzadu nie a pokojne môže prísť k zraneniu. Radšej nech sa postavia niekam na okraj cesty na rebrík alebo múrik a tak si urobia to ´selfie´," povedal cyklista Sky Geraint Thomas, podľa ktorého ľudia vo Veľkej Británii nie sú zvyknutí na veľké preteky, a preto nevedia odhadnúť rýchlosť pelotónu i mieru nebezpečenstva. "Neuvedomujú si, že často ideme aj rýchlosťou 60 km/h a potrebujeme každý kúsok cesty," doplnil Thomas. 

 

Pretekári i organizátori vyzývajú fanúšikov na sociálnych sieťach, aby dbali o bezpečnosť. Ustrážiť milióny fanúšikov však bolo náročné aj pre stovky policajtov. "Je skvelé vidieť veľké davy, ale policajti by mali robiť oveľa viac. Naše zdravie je vo veľkom nebezpečenstve," tvrdil Fabian Cancellara. Problémy mal aj jeden z favoritov Alberto Contador. "Bol to veľmi rizikový deň, som rád, že sa mi nič nestalo. Nedeľňajšia etapa bola veľmi nervózna, často toho boli príčinou diváci," tvrdil Contador. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona