TdF: Contador spadol dvakrát, pôjde na operáciu

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 11:43 • 2 min
TdF: Contador spadol dvakrát, pôjde na operáciu

BESANCON - Španielsky cyklista Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) sa namiesto slávy na tohtoročnej Tour de France dočkal ťažkého pádu, zlomeniny holennej kosti a bude musieť na operáciu.

slovakia

left justify in out

Favorizovaný "El Pistolero" odstúpil z najslávnejších pretekov, ktoré v minulosti už dvakrát vyhral, počas pondelkovej 10. etapy. Tá bola so siedmimi stúpaniami a v daždivom počasí dosiaľ najnáročnejšou v programe 101. ročníka TdF. Pri páde si Contador "nabil" koleno a ako neskôr ukázali röntgenové snímky, zároveň zlomil holenú kosť.

 

"Nie je to veľká zlomenina, ale musí na operačný zákrok. Má bolesti a potrebuje postihnuté miesto zašiť," potvrdil tímový manažér Tinkoff-Saxo Bjarne Riis aj pre server cyclingnews. Na adresu psychického stavu 31-ročného lídra svojho tímu podotkol: "Mentálne je zničený. Bol možno v najlepšej forme svojho života. Toto je však Tour de France. Prišiel sem zvíťaziť a bol vo výbornej kondícii. Takto si iba môže povedať, že je to veľká smola." 

 

Šampión Tour de France z roku 1996 Riis dal na pravú mieru aj niektoré nepresné komentára týkajúce sa Contadorovho pádu. "V rýchlosti 60 - 70 km/h sa rútil dolu z kopca a na hrboľatej ceste stratil kontrolu nad bicyklom. Je možné, že práve jedol, keď sa to stalo," povedal Riis. Po ošetrení sa rozhodol pokračovať a pokúsiť sa stiahnuť časové manko na žltý dres, ale po 20 km márneho boja to napokon predčasne vzdal. "Nemohol šliapať do pedálov podľa svojich predstáv, mal veľké bolesti. Nemalo to význam. Povedal som, aby sa zariadil po svojom, že ho nebudem do ničoho nútiť. Potom zosadol z bicykla," dodal Riis. 

 

Jeden zo športových riaditeľov Tinkoff-Saxo Steven de Jongh pridal ďalšie podrobnosti Contadorovho pádu. Podľa neho boli dokonca dva. "Podľa Daniele Bennatiho, ktorý jazdil za ním, nemal Contador v čase pádu obe ruky na riadidlách. Potom spadol a od kolegu z tímu Nicholasa Rochea dostal jeho bicykel. Po ďalšom kilometri však spadol znova. Cesta bola vtedy veľmi klzká a Contador mal špinavé ruky po prvom páde, takže sa mu pri brzdení asi dosť šmýkalo. To je však iba špekulácia," povedal De Jongh. 

 

Na tím Tinkoff-Saxo sa v ostatnom čase nalepilo viac smoly. Pred Tour de France museli stiahnuť z nominácie Čecha Romana Kreuzigera, vlani piateho muža celkovej klasifikácie a veľkého Contadorovho pomocníka, pre podozrenie na nezrovnalosti v biologickom pase z minulosti. Momentálne už asi ani nehľadajú lídra pre celkovú klasifikáciu. Faktom je, že najlepší pretekár Saxa je po 10. etape Michael Rogers na 50. mieste s odstupom vyše 46 minút za žltým Vincenzom Nibalim. V tímovej súťaži figurujú na poslednom 22. mieste. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies