TdF: Čcheng zaostal o vyše 6 hodín, ale dokončil

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 16:55 • 2 min
TdF: Čcheng zaostal o vyše 6 hodín, ale dokončil

PARÍŽ - Čcheng Ťi sa ako prvý Číňan v histórii zúčastnil na najväčších cyklistických pretekoch Tour de France.

slovakia

left justify in out

Po troch týždňoch útrap ich aj dokončil - ako posledný v konečnom poradí. Dvadsaťsedemročného jazdca tímu Giant-Shimano klasifikovali na 164. mieste s odstupom 6:02:24 h za víťazným Talianom Vincenzom Nibalim. Ide o najväčší rozdiel posledného od prvého jazdca pelotónu od roku 1954, keď Marcel Dierkens zaostal za víťazným Luisonom Bobetom o 6:07:29.

 

Čcheng to nemal jednoduché ani v záverečnej etape s dojazdom v Paríži. Približne 40 km pred cieľom spadol a do cieľa prišiel posledný s odstupom 9:25 min za víťazným Marcelom Kittelom a takmer päť minút za predposledným Alexandrom Pichotom. "Utrpel zranenia ľavého lakťa a kolena, ale veľmi chcel preteky dokončiť, aby sa stal prvým Číňanom v cieli ´La Grande Boucle´. To sa mu napokon podarilo," napísal v tlačovej správe tím Giant-Shimano. 

 

Čcheng chýbal v záverečnom špurte svojim kolegom, ktorí však aj bez neho pripravili záverečnú pozíciu na víťazstvo pre Kittela. Práve s týmto nemeckým "rýchlikom" sa spája pre Čchenga najkrajší moment jeho premiéry na Tour de France. "Po svojom prvom víťazstve hneď v úvodnej etape s cieľom v Harrogate prišiel za mnou a potriasol mi rukou. Poďakoval sa mi za pomoc so slovami ´Dobrá práca!´ a pripili sme si šampanským," cituje Čchenga The Telegraph. Práve Kittel bol so štyrmi víťaznými etapovými koncovkami najúspešnejším mužom tímu Giant-Shimano na TdF 2014, ale čo sa týka mediálnej odozvy, viac žiadostí bolo o interview s Číňanom Čchengom. 

 

"Niektorí ľudia v Číne ma už poznajú, iní ešte nie. Veci sa menia, ale len pomaly. Ak sa však desiati dozvedia o mojom vystúpení na Tour a všetci to povedia ďalším desiatim, bude to už sto ľudí. Potom to bude tisícka a tak ďalej. Som šťastný, že som bol na Tour a že som ju aj dokončil. Je to prvý malý krok do budúcnosti čínskej cyklistiky ," dodal Čcheng pre Telegraph. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona