Ťažobná firma Barrick Gold dostala v Čile rekordnú pokutu - viac ako 16 miliónov USD

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 15:28 • 2 min
Ťažobná firma Barrick Gold dostala v Čile rekordnú pokutu - viac ako 16 miliónov USD

VALLENAR - Kanadská ťažobná spoločnosť Barrick Gold, najväčší producent zlata na svete, dostal v Čile pokutu za viac než 16 miliónov USD (12,37 milióna eur) za "veľmi vážne" pochybenia v súvislosti s povolením, ktoré tamojší úrad na ochranu životného prostredia firme vydal.

slovakia

left justify in out

Sankcia, ktorá je najvyššou, akú čílske úrady mohli stanoviť, sa týka projektu zlatej bane Pascua-Lama v celkovej hodnote 8,5 miliardy USD. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

Po štyroch mesiacoch vyšetrovania úrad oznámil, že všetky ďalšie práce na projekte Pascua-Lama ležiaceho na hraniciach Čile a Argentíny sa musia zastaviť, a to dovtedy, dokiaľ spoločnosť Barrick Gold nevybuduje všetky pôvodne prisľúbené systémy na zadržiavanie kontaminovanej vody. Projekt ešte pred rozhodnutím úradu minulý mesiac dočasne pozastavil súd v meste Copiapó po tom, ako sa členovia indiánskeho kmeňa Diaguitov sťažovali, že projekt ohrozuje ich vodné zdroje.

Environmentálne organizácie protestovali proti pokute s tým, že je príliš nízka, vláda však oznámila, že zákony vyššiu neumožňujú. Samotná spoločnosť pochybenia priznala a prisľúbila, že urobí nápravu.

Argentínske úrady v tejto súvislosti oznámili, že ich časť spoločného ťažobného projektu, Lama, bude pokračovať bez ohľadu na to, ako sa bude vyvíjať situácia na strane Čile. Problémom však je, že väčšina zásob zlata a striebra sa v rámci projektu nachádza práve v Čile.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies