Ťažký sneh ničí strechy, katastrofe zabráni prevencia

NETKY.SK • 4 Január 2016, 09:24 • 2 min
Ťažký sneh ničí strechy, katastrofe zabráni prevencia

BRATISLAVA – Hromadiaci sa sneh na strechách prináša so sebou riziko. Pod jeho veľkým množstvom sa môžu prepadnúť.

slovakia

left justify in out

"Týka sa to najmä stavieb s ľahšou konštrukciou a rovnou či mierne sklonenou strechou, ktorá zaberá väčšiu plochu," povedal Martin Halm zo stavebnej spoločnosti. Uchránené podľa neho nie sú ani šikmé sedlové strechy. Vrstva snehu je na nich v neustálom pohybe, poškodzuje krytinu a pri samovoľnom zosuve môže ohroziť okoloidúcich.

 

Prepad strechy hrozí, paradoxne, stavbám v nížinách, tie vo vysokohorských regiónoch sú už nadmernej ťarche prispôsobené. Ak na jednom štvorcovom metri leží už vyše 50 kilogramov snehu, treba zakročiť svojpomocne alebo s pomocou špecialistov či hasičov. "Odstraňovanie by malo prebiehať rovnomerne a systematicky, v prípade sedlovej strechy z obidvoch strešných plôch súčasne. Je dôležité nekumulovať hmotu na jednom mieste, pretože by mohlo dôjsť ku kolapsu strechy," upozornil Halm.

 

Prevenciou sú aj špeciálne protisnehové zábrany. Obmedzujú posúvanie snehu po streche, teda jeho premiestnenie a kumuláciu na jednom mieste. Zásadná je aj včasná revízia strechy. Odstránia sa rôzne poškodenia a nefunkčné prvky, vynechať sa nesmú ani priestory okolo komínov, strešných okien a vikierov, ktorých poruchy alebo nedostatočné tesnenie by mohli spôsobiť vlhkosť a ďalšie materiálne škody vo vnútri domu. Údržbou by mali prejsť tiež odkvapy. Potrebné je zbaviť sa aj opadaného lístia a iných nečistôt, ktoré by bránili odtoku vody pri topení snehu.

 

"Výhody majiteľom prinášajú lakované strešné krytiny," informoval Halm. Odolné sú voči snehu a iným prírodným podmienkam, majú dlhú životnosť. V prípade škridiel sa sneh môže hromadiť medzi členitým povrchom. Z neho sa môže vytvoriť voda zatekajúca do konštrukcie aj interiéru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona