Ťažký priemysel v Číne bude musieť znížiť emisie takmer o tretinu

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 11:32 • 2 min
Ťažký priemysel v Číne bude musieť znížiť emisie takmer o tretinu

PEKING - Čínska vláda nariadila podnikom v oblasti ťažkého priemyslu, aby do konca roka 2017 znížili emisie o 30 %. V prípade nedodržania noriem im hrozia sankcie. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Vláda zatiaľ nešpecifikovala, ktorých sektorov hospodárstva sa nové pravidlá dotknú. Začiatkom tohto roka však ministri naznačili, že by mohlo ísť o podniky v oceliarskom a petrochemickom sektore, či o výrobcov cementu. Vláda oznámila nové nariadenie v rámci širšieho plánu na riešenie environmentálnych problémov, ktorý zahŕňa celkovo 10 opatrení. Medzi ne patrí napríklad obmedzenie rastu sektorov s vysokou spotrebou energie, ako sú cementárne, železiarne, oceliarne, hlinikárne a sklárne, či neschválenie povolení na nové priemyselné projekty v prípade, že podniky nesplnili požadované štandardy. Vláda sa tak snaží zabrániť prípadným budúcim protestom obyvateľstva, keďže v poslednom období sú to práve problémy v oblasti životného prostredia, ktoré vyvolali rozsiahle protesty Číňanov. V roku 2007 tisícky obyvateľov mesta Sia-men v juhovýchodnej Číne uskutočnili sériu protestov proti výstavbe chemického závodu a nakoniec donútili miestne úrady od zámeru ustúpiť. Aj protest proti chemickému závodu v meste Ta-lien v severovýchodnej Číne v roku 2011 donútil úrady pôvodné plány zrušiť. To isté sa podarilo v októbri 2012 obyvateľom východočínskeho mesta Ning-po, ktorí nesúhlasili s rozšírením tamojšieho chemického závodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona