Ťažké zdravotné postihnutie rodinného príslušníka môže ekonomicky položiť na kolená celú rodinu

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 06:34 • 2 min
Ťažké zdravotné postihnutie rodinného príslušníka môže ekonomicky položiť na kolená celú rodinu

BRATISLAVA - Ťažké zdravotné postihnutie má vo väčšine prípadov dosah aj na ekonomickú situáciu celej rodiny, upozorňuje Organizácia muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR.

slovakia

left justify in out

Systém kompenzácie následkov ťažkého zdravotného postihnutia aj zapožičiavania pomôcok v rámci zdravotného poistenia počíta so spoluúčasťou chorého, pripomína Tibor Köböl z OMD v SR.

 

"Táto suma je v mnohých prípadoch vyššia, než aká je pre dotknuté rodiny únosná. Ide o doplatky od úplne minimálnych súm, ale veľmi často hovoríme aj o sumách okolo 1000 eur aj viac," skonštatoval Köböl. Filozofia zapožičiavania zdravotníckych pomôcok by podľa neho mala viac zohľadňovať zdravotné hľadisko, inak budú mať zbierky na pomoc pacientom stále opodstatnenie. OMD preto tak ako každý rok, aj tento organizuje zbierku na pomoc svojim členom.

 

Súčasný systém poskytovania pomôcok sleduje krátkodobé zdravotné hľadisko, priblížil Köböl. Napríklad v prípade vozíčka sa tak prepláca základný funkčný typ. "Možno vyhovuje pri základných postihnutia dolných končatín, ale pri ťažších zdravotných postihnutiach, tie doplatky niekedy sú vyššie ako samotná cena základnej pomôcky," uviedol.

 

Upozornil, že každá nevhodná pomôcka pritom môže viesť ku komplikáciám, ktorých liečba býva drahšia ako samotná pomôcka. Ak však poistenci peniaze na doplatky nezoženú, musia sa uspokojiť so základným funkčným typom, poznamenal.

 

Ministerstvo zdravotníctva si podľa svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej uvedomuje, že ľudia so zdravotným postihnutím či závažným ochorením musia mať k dispozícii okrem liečby aj zdravotnícke pomôcky."V kategorizačnom zozname je preto zaradené široké spektrum kompenzačných zdravotníckych pomôcok, ktoré využíva aj táto skupina pacientov, napríklad invalidné vozíky, zdviháky, polohovateľné postele, chodítka, barly, respiračné prístroje," reagovala.

 

Priblížila, že v každej skupine či podskupine súčasného platného zoznamu zdravotníckych pomôcok je väčšina bez doplatku pacientov, teda sú hradené z verejného zdravotného poistenia."Všetky sú funkčne vyhovujúce a zodpovedajú kritériám kategorizácie," povedala Eliášová.

 

Pripomenula, že pacienti majú možnosť absolvovať aj kúpeľnú liečbu jedenkrát ročne. Ministerstvo avizovalo, že je otvorené diskusii so zástupcami pacientskych organizácií a hľadaniu optimálneho riešenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies