Ťažba ropy v Rusku stúpla na nový postsovietsky rekord

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 11:30 • 2 min
Ťažba ropy v Rusku stúpla na nový postsovietsky rekord

MOSKVA - Ťažba ropy v Rusku v marci posilnila o 0,6 % na úroveň 10,71 mil. barelov denne, čo je nový postsovietsky rekord. Nárastu pomohla zvýšená produkcia spoločností Gazprom a Rosnefť. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo ruské ministerstvo energetiky. Produkcia tak prekonala predošlý rekord z decembra minulého roku, kedy bola ťažba ropy v Rusku v objeme 10,67 mil. barelov denne.

slovakia

left justify in out

Údaje, ktoré zverejnilo ministerstvo energetiky, zahŕňajú ťažbu ropy a plynového kondenzátu, ktorá bola v marci v celkovom objeme 45,275 mil. ton. Vo februári sa v krajine vyťažilo 40,696 mil. ton ropy a plynového kondenzátu. Export ruskej ropy prostredníctvom ropovodov spoločnosti Transnefť, ktorá má v tejto oblasti monopol, v marci stúpol o 2 % na 3,91 mil. barelov denne, uviedlo ministerstvo.

 

Gazprom v marci oproti februáru zvýšil ťažbu ropy a plynového kondenzátu o 14 %. Spoločnosť Rosnefť zvýšila v marci produkciu ropy o 0,2 % na 3,81 mil. barelov denne. Ruská ťažba ropy podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) kulminovala na úrovni 11,41 mil. barelov denne v roku 1988, kedy Rusko bolo ešte súčasťou bývalého Sovietskeho zväzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona