Ťažba ropy OPEC-u klesla, dodávky na trh by sa mali prvýkrát od roku 2007 znížiť

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:31 • 2 min
Ťažba ropy OPEC-u klesla, dodávky na trh by sa mali prvýkrát  od roku 2007 znížiť

LONDÝN - Produkcia ropy, ktorú vyťažili členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), v októbri klesla. Kartel vo svojej pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil vo štvrtok, informoval, že jeho ťažba bola minulý mesiac na úrovni 31,38 mil. barelov denne, čo bolo v porovnaní so septembrom menej o 256 tis. barelov denne.

slovakia

left justify in out

OPEC zároveň prognózuje, že dodávky ropy na globálny trh zo strany jeho konkurentov sa na budúci rok prvýkrát od roku 2007 znížia, keďže zlacnenie ropy vedie k poklesu investícii do ropného priemyslu. Kartel predpovedá, že dodávky ropy na globálny trh zo strany krajín, ktoré nie sú členmi OPEC-u, sa v budúcom roku zmenšia o približne 130 tis. barelov denne. Kartel odhaduje, že za tento rok sa ťažba v krajinách mimo OPEC-u celkovo zvýši o 720 tis. barelov denne. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu predpovedá, že v treťom štvrťroku 2016 sa dopyt po jej rope zväčší na 31,51 mil. barelov denne. OPEC však nezmenil predikciu dopytu po svojej rope za celý rok 2016 a predpokladá, že bude na úrovni 30,82 mil. barelov denne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies