Taxislužba podal do Bruselu sťažnosť proti Maďarsku

NETKY.SK • 11 August 2016, 13:26 • 2 min
Taxislužba podal do Bruselu sťažnosť proti Maďarsku

BUDAPEŠŤ - Alternatívna taxislužba Uber v stredu podala Európskej komisii (EK) sťažnosť proti Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je legislatíva, pre ktorú spoločnosť od minulého mesiaca v krajine prakticky nemôže vykonávať činnosť. Uber zastavil aktivity v Maďarsku 24. júla, kedy vstúpili do platnosti nové pravidlá. Vláda argumentovala, že firma v krajine získala neoprávnenú konkurenčnú výhodu, keď ignorovala pravidlá, ktorým podliehajú tradičné taxislužby. "Chceme dosiahnuť, aby ľudia v Maďarsku mali prístup k službe, ktorá je dostupná v takmer všetkých ostatných krajinách EÚ," uviedol Rob Khazzam, generálny manažér firmy pre strednú Európu.


Maďarský parlament v júni schválil zákon, ktorý umožňuje úradom blokovať aplikácie a internetové stránky služieb zdieľanej ekonomiky, akou je aj americká spoločnosť Uber. Šoférom alternatívnej taxislužby okrem pokút hrozí aj odobratie vodičských preukazov a evidenčných čísel áut, ktoré využíva spoločnosť. Vláda zákon presadila pod tlakom tradičných taxislužieb, ktoré v Budapešti sériou protestov opakovane paralyzovali dopravu.


Uber v Maďarsku pôsobil od novembra 2014. V krajine mal 160 tis. užívateľov a 1 200 partnerských vodičov. Podľa údajov spoločnosti 40 % jej maďarských klientov tvorili cudzinci. Uber vo viacerých krajinách čelí odporu zo strany taxislužieb, ktoré ho obviňujú z podliezania cien a poukazujú na to, že nepodlieha reguláciám, aké sa vzťahujú na klasické taxislužby.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies