FOTO Taxikári protestovali v Bratislave, spôsobili meškanie MHD

NETKY.SK • 28 September 2015, 15:04 • 2 min
FOTO Taxikári protestovali v Bratislave, spôsobili meškanie MHD

BRATISLAVA - Približne dve stovky taxíkov v pondelok o 14:45 vyrazili z parkoviska v Petržalke na protestnú jazdu Bratislavou.

slovakia

left justify in out

Autá prešli cez Most SNP do bratislavského Starého Mesta aj okolo ministerstiev dopravy a financií, úradu vlády a sídla prezidenta až k Národnej rade SR. Jazdu mestom oficiálne skončili na Námestí SNP. Taxíky prechádzali mestom maximálnou rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Predseda Únie taxikárov z Bratislavy (UTB) Ondrej Wenzl kolegov vyzval, aby dodržiavali predpisy a plánovanú trasu prešli bez prerušenia. Wenzl vyhlásil, že bratislavskí taxikári majú podporu svojich košických kolegov. Zároveň nevylúčil aj ďalšie protestné akcie.

 

Meškala MHD

 

Pre protestnú jazdu taxikárov v Bratislave dnes poobede meškala niekoľko minút MHD. Verejná doprava bola zdržaná na Hodžovom námestí a Palisádach približne 20 minút. Od 16.00 h je však v centre mesta už obnovená v plnom rozsahu. TASR o tom informovala Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava (DPB).

 

"Od 15.30 do 15.50 taxikári blokovali Hodžovo námestie, Palisády, Staromestskú a Štefánikovu ulicu, takže autobusy ani trolejbusy nemohli premávať," priblížila Vachová. Dispečing DPB mal posilnené hliadky a koordinoval dopravu v súčinnosti s políciou. Od 16.00 h je podľa informácii DPB v centre mesta obnovená v plnom rozsahu.

 

Proti čomu protestovali?

 

UTB chce svojím protestom upozorniť napríklad na činnosť americkej firmy Uber, ktorá na základe smartfónovej aplikácie poskytuje v Bratislave alternatívnu prepravu osôb. Vodiči jazdiaci pre Uber lacnejšie ako bežné klasické taxíky ani ich autá totiž nespĺňajú podmienky pre prevádzku osobnej prepravy. UTB preto žiada zakázanie aktivít Uberu, ktorý podľa nej nerešpektuje a vedome porušuje zákony, ponúka nelegálnu prácu cez rôzne agentúry neregistrovaným vodičom, čím vytvára priestor na daňové úniky, ohrozuje bezpečnosť občanov a podnikanie legálnych taxikárov.

 

Ďalšie tri zo štyroch požiadaviek UTB sa týkajú problémov pri prevádzkovaní taxi služby v Bratislave, ale aj na Slovensku. Jednou z nich je zavedenie pevnej ceny za poskytovanie tejto služby. UTB žiada zmeniť zákon o cenách, aby mestá mohli určovať cenu za miesto pre taxíky. Pevná cena by podľa taxikárov mala byť na jeden kilometer, za nástupné a čakanie.

 

Taxikári žiadajú aj zakázanie čiernej práce, ktorá je niekedy krytá podpisovaním fiktívnych pracovných zmlúv. Zároveň chcú zabrániť zrušeniu osvedčení o odbornej spôsobilosti vodičov taxi k 4. decembru, ak nemajú vyznačenú platnosť. Mala by tomu zabrániť zmena v zákone o cestnej doprave v kompetencii ministerstva dopravy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona