Taxikári či notári nemusia mať registračnú pokladňu

NETKY.SK • 20 August 2013, 15:08 • 2 min
Taxikári či notári nemusia mať registračnú pokladňu

BRATISLAVA - Občania upozorňujú finančnú správu na situácie, keď nedostali pokladničný doklad, aj keď je to v súlade so zákonom.

slovakia

left justify in out

Podnikatelia totiž pri podnikateľských činnostiach, ktoré nie sú definované v zákone o používaní elektronickej registračnej pokladnice, pokladňu používať nemusia. Takou činnosťou sú napríklad ubytovacie služby. Informovala o tom finančná správa na svojej internetovej stránke.

Podnikateľskou činnosťou, kde takisto podľa finančnej správy nevzniká povinnosť mať registračnú pokladňu, sú prepravné alebo notárske služby. Pri lekárskych službách takisto nie je potrebné používať pokladnicu. Ak by však lekár pacientom predával na základe oprávnenia na podnikanie doplnkový tovar ako napríklad zubné kefky, išlo by už podľa finančnej správy o predaj tovaru a pokladnicu by bol povinný používať. 

Takisto podľa finančnej správy nie je potrebné mať pokladňu pri predaji remeselníckych výrobkov, keďže tvorba autorských diel je chránená autorským zákonom a ich následný predaj sa nepovažuje za podnikanie. "Ak sa ale predaj remeselníckych výrobkov realizuje na základe živnostenského oprávnenia, ide o predaj tovaru podnikateľom a vzniká povinnosť používať pokladnicu," dodáva finančná správa. 

Ďalšími podnikateľskými činnosťami, ktoré podľa uvedených informácií finančnej správy nemusia mať registračnú pokladňu, sú služby technickej kontroly, predaj vstupeniek, prenájom nehnuteľností, prevádzkovanie výherných hracích automatov, či predaj tovarov a poskytovanie služieb prostredníctvom predajných automatov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona