"Taxikár" Minčík musel jazdiť cez favely: Bral som to s rešpektom

NETKY.SK • 10 August 2016, 09:44 • 2 min
"Taxikár" Minčík musel jazdiť cez favely: Bral som to s rešpektom

RIO DE JANEIRO - Slalomársky kanál v Riu de Janeiro spája s olympijskou dedinou novučičká diaľnica, ktorá je vyhradená iba pre potreby hier. Pred pár mesiacmi to však neplatilo a slovenskí reprezentanti museli počas cesty do dejiska počítať s nástrahami, ktoré na nich číhali v neslávne známych favelách.

slovakia

left justify in out

Medzi nimi boli aj čerstvý strieborný medailista v C1 Matej Beňuš a jeho tréner Juraj Minčík. Ten mal vtedy zodpovednú úlohu šoféra, ktorý sa musel preplietať preplnenými ulicami jedného z najľudnatejších miest na svete. "Na sústredeniach sme tu strávili toľko, že sa zo mňa v podstate stal šofér. Jazdil som cez favely štyrikrát denne. Boli to 40-50-miútové štreky, jedna tam a jedna späť dvakrát denne," povedal pre TASR.

 

Rio de Janeiro má povesť mesta s veľkou kriminalitou. V uliciach návštevníkom, no i domácim, hrozia najmä lúpežné prepadnutia či vreckári. Najhoršie na tom sú práve chudobné štvrte - favely, v ktorých napriek snahe vlády a polície ešte stále vládnu gangy.

 

K podobným incidentom prišlo aj počas prebiehajúcej olympiády, no Minčík počas svojich návštev nič podobné nezažil. "Na vlastné oči sme nevideli nič. Ale brali sme to s rešpektom, zo začiatku, to prvé sústredenie, to bol dokonca strach." Vrásky na čele mu robil aj spôsob, akým sa v Riu šoféruje. "Tie ich predpisy, smerovky, červené... bolo si treba zvyknúť. Pre mňa to bol tréning, napätie, aby som dopravil športovcov bezpečne do areálu. Nebola to veru oddychovka. Sem-tam niekto trúbi, sem-tam musíte ísť na červenú, stále sa niekto motá okolo auta, pretože sú tu samí pouliční predajcovia. Brali sme to naozaj s rešpektom," povedal.

 

Počas hier však žiadne problémy spojené s cestovaním nevníma. Do areálu vodného slalomu v časti Deodoro sa Minčík i jeho strieborný zverenec Beňuš každý deň dopravili po novej diaľnici. Tú postavili len nedávno a zatiaľ na ňu nemá prístup verejnosť, slúži výhradne pre olympiádu. "Teraz si to cestovanie užívame a pochvaľujeme," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies