Štátu hrozí miliardová arbitráž za zásahy do cenovej politiky SPP

NETKY.SK • 21 September 2010, 13:17 • 2 min
Štátu hrozí miliardová arbitráž za zásahy do cenovej politiky SPP

Štátu hrozí miliardová arbitráž za zásahy do cenovej politiky SPP

slovakia

left justify in out

img

Boj bývalej vlády pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) s energetickými podnikmi by mohol vyjsť Slovensko draho. Štátu totiž hrozí arbitráž za zásahy do cenovej politiky Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informoval denník Hospodárske noviny (HN) s tým, že v arbitráži môže ísť o minimálne miliardu eur.
      Celý problém vznikol pred dvoma rokmi. Do roku 2008 rozhodovalo o návrhu na zvýšenie cien plynu predstavenstvo SPP, kde mali väčšinu zahraniční akcionári. Ficova vláda však zmenila pravidlá tak, že štát ako väčšinový 51-% vlastník firmy môže takýto návrh na valnom zhromaždení vetovať. Spoločnosť teraz podľa HN hrozí, že si takto vzniknuté straty bude vymáhať na arbitrážnom súde, oficiálne to však nekomentuje. "O tejto otázke nebudeme momentálne špekulovať," povedal novinám hovorca plynárov Ondrej Šebesta.
      Ministerstvo hospodárstva ako správca 51-% štátneho podielu v SPP potvrdilo, že s podnikom rokuje. "Čaká nás ešte veľa stretnutí, pokým dospejeme ku konkrétnemu riešeniu," konštatoval pre HN šéf komunikačného oddelenia rezortu Róbert Merva. Súčasný minister Juraj Miškov (SaS) robí podľa neho všetko pre to, aby súdnemu sporu predišiel.
      Bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) rozhodnutie predchádzajúcej vlády obhajuje aj dnes. Pred prijatím príslušnej novely si totiž podľa neho mohli zahraniční akcionári v predstavenstve SPP odhlasovať čokoľvek. Prípadnej arbitráže sa neobáva. "Som hlboko presvedčený, že štát má stopercentné šance uspieť," reagoval pre HN na takúto možnosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona