Štátu hrozí, že príde o Kúpele Sliač

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 12:03 • 2 min
Štátu hrozí, že príde o Kúpele Sliač

Štátu hrozí, že príde o Kúpele Sliač

slovakia

left justify in out

Výkonný výbor Fondu národného majetku (VV FNM) súhlasil s pôžičkou 1,5 milióna eur pre Kúpele Sliač od ich 13-percentného akcionára - firmy KK Company podnikateľa a bývalého poslanca za HZDS Karola Konárika.
      Ako sa píše v dnešnom vydaní denníka SME, do splatenia dlhu, čiže 10 rokov, bude FNM ako 67-percentný majiteľ kúpeľov pri všetkých zásadných rozhodnutiach potrebovať súhlas uvedenej firmy. Bez toho sa napríklad nemôže meniť predstavenstvo, ktoré vymenúva manažment. Vo VV aj v prezídiu fondu majú zástupcovia Smeru-SD a SNS väčšinu, pripomína autor článku.
      Upozorňuje tiež, že rozhodnutím VV zo dňa 28. júna fond zaviazal svojich zástupcov v predstavenstve, aby na mimoriadnom valnom zhromaždení (VZ), ktoré sa bude konať 21. júla, s pôžičkou súhlasili. "Štát nad Sliačom úplne stratí kontrolu," tvrdí SME. Podľa denníka, ak "konárikovci" prestanú úmyselne platiť dlh, môžu kúpele ovládnuť prakticky donekonečna. Za pôžičku úročenú šiestimi percentami zmenia stanovy kúpeľov. Až do splatenia dlhu by sa mohli meniť členovia jej orgánov, navyšovať či znižovať imanie iba so súhlasom 90 percent akcionárov. "V praxi by to mohlo znamenať skrytú privatizáciu," uvádza sa v denníku.
      KK Company má za pôžičku, ktorú ponúklo štyri dni pred voľbami, dostať do zálohy pozemky či nehnuteľnosti v hodnote 1,2 násobku požičanej sumy. Pôžičku firma Karola Konárika zdôvodňuje investičným zámerom v súvislosti s rozširovaním poskytovania kúpeľnej starostlivosti.
      Šéfka Dozornej rady FNM Anna Bubeníková (SDKÚ-DS) k poskytnutiu pôžičky uviedla, že "je to minimálne neštandardné". Podľa nej sa to dá ešte do konania VZ zvrátiť. Nový minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) si nechal rozhodnutie fondu analyzovať právnikom. Na stredajšom (14.7.) rokovaní vlády mieni predložiť návrh na odvolanie VV FNM a vymenovanie nového. Šéf výkonného výboru FNM Vladimír Kocourek (Smer-SD) sa pre SME k problému nevyjadril.
       Samotný Konárik na konštatovanie, že v zmluve je desaťročná blokácia ľudí v predstavenstve a dozornej rade uviedol, že by bol blázon, keby požičal peniaze a nedal si do zmluvy "blokácie". Nechce, aby sa mu stalo, že sa jedného dna zobudí a zistí, že o peniaze prišiel. V súvislosti s tým, že ponúkol kúpeľom pôžičku štyri dni po voľbách, povedal, že ho politika nezaujíma. "Mňa zaujíma jedine ekonomická záležitosť," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona