Tatry zahalil sneh: Napadlo do 20 cm nového vlhkého snehu!

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 14:00 • 2 min
Tatry zahalil sneh: Napadlo do 20 cm nového vlhkého snehu!

BRATISLAVA - Na horách bolo prevažne zamračené, na mnohých miestach hmlisto. Približne od nadmorskej výšky 1 500 m n. m. sa pondelňajšie, nočné a ranné zrážky začali meniť na sneženie.

slovakia

left justify in out

V najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier tak napadlo do 20 cm nového vlhkého snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 20 až 45 km/h, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch až do 70 km/h. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -6°C do 3°C.

 

V nižších polohách je snehová pokrývka už iba nesúvislá. Súvislejšie snehové plochy sa nachádzajú už iba v najvyšších polohách Tatier, približne od nadmorskej výšky 1 500 m n. m. Povrch snehovej pokrývky je zrána zmrznutý a nosný, v priebehu dňa vlhne a stáva sa mokrým až kašovitým. V priebehu dňa sa môžu vyskytnúť splazy alebo malé lavíny z vlhkého a mokrého snehu. Pohyb v žľaboch a muldách, najmä so severnou orientáciou si tak miestami vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies