Tatry lákajú turistov aj na druhýkrát, potvrdil prieskum

NETKY.SK • 5 Február 2013, 07:47 • 2 min
Tatry lákajú turistov aj na druhýkrát, potvrdil prieskum

Tatry lákajú turistov aj na druhýkrát, potvrdil prieskum - Cestovanie Väčšina turistov sa rada opätovne vracia do Tatranského národného parku. Vyplýva to z prvých výsledkov prieskumu, ktorý prebieha v rámci projektu Ochrana prírody a krajiny v TANAP-e, za

slovakia

left justify in out

img

Väčšina turistov sa rada opätovne vracia do Tatranského národného parku. Vyplýva to z prvých výsledkov prieskumu, ktorý prebieha v rámci projektu Ochrana prírody a krajiny v TANAP-e, zameraného na jeho rekreačné hodnoty.

Podľa profesora Michaela Getznera z Viedenskej technickej univerzity, ktorý sa dlhodobo venuje problematike ekologickej ekonómie a regionálnej politiky, sa v rámci zisťovaní realizátorom v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici podarilo v lete a na jeseň minulého roka zozbierať názory 708 návštevníkov národného parku.

Pripomína, že otázky sa týkali napríklad informovanosti v oblasti ochrany biodiverzity. Testovanie má ukázať, či národný park poskytuje dostatočné informácie a či sú aj adekvátne prijímané návštevníkmi. Výsledky môžu poslúžiť nielen samotnej ochrane prírody, ale aj odborníkom z oblasti cestovného ruchu.

Juraj Švajda z UMB informuje, že podľa doterajších záverov väčšina respondentov sa na územia národného parku pravidelne vracia, priemerná dĺžka ich pobytu trvá viac ako tri a pol dňa a návštevníci sa tu venujú predovšetkým turistike. Až 58 percent respondentov prišlo do tohto regiónu osobitne za účelom návštevy národného parku. 

"Pre región je dôležité zistenie, že až 72 percent respondentov bolo ubytovaných v priľahlých mestách a obciach, respektíve priamo v národnom parku. Zistili sme, že počas návštevy minú v priemere takmer 52 eur na osobu za deň," uvádza Švajda. Doplnil, že väčšina financií smeruje do ubytovania a stravy.

Konštatoval, že na základe zisťovaní mali možnosť posúdiť, aký charakter krajiny návštevníci v Tatrách uprednostňujú, koľko sú ochotní zaplatiť za jej zachovanie a ako by sa v prípade realizácie rozvojových scenárov zmenila frekvencia ich návštev. Podľa Švajdu väčšina respondentov si myslí, že turistická infraštruktúra je v poriadku, ale mala by byť mimo územia národného parku a každý projekt ohrozujúci ekosystémy v národnom parku by mal byť zakázaný.

Getzner zdôrazňuje, že uvedené zistenia sú len výberom prvých deskriptívnych výsledkov. Ďalej však budú realizovať ďalšie ekonometrické techniky. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies