Tatry Ice Master už pozná svojich prvých víťazov

NETKY.SK • 13 Január 2019, 13:21 • 2 min
Tatry Ice Master už pozná svojich prvých víťazov

VYSOKÉ TATRY - Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách tvoria od soboty (12.1.) tímy z desiatich krajín sveta ľadové sochy.

slovakia

left justify in out

Siedmy ročník podujatia Tatry Ice Master má už aj svojich prvých víťazov.

 

Z 50 ton ľadu vzniká počas dvoch dní 35 sôch, z toho súťažných je 20. V sobotu tvorili tímy na tému Gothic. "Holandsko vytváralo gotický oblúk, Česi zas prvky gotickej architektúry, Slováci robili gotický oblúk a Madonu od Majstra Pavla z Levoče. Lotyši tvorili gotickú mačku, Wales netopiera s prvkami gotiky, Poliaci zas veľké písmeno D a Rakúšania kruh času. Mongolsko, Rusko a Japonsko robilo chrlič," priblížila pre TASR riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová s tým, že aj napriek tomu, že posledný menovaný prvok tvorili tri tímy, boli to úplne iné výjavy.

 

Odborná porota v tejto súvislosti v sobotu udelila prvé miesto tímu z Mongolska, druhé patrí Japoncom a na tretej priečke skončili Slováci. Cenu sympatie, o ktorej rozhodli diváci, získali sochári z Mongolska. V nedeľu pracujú tímy na voľnú tému, o víťazoch sa rozhodne popoludní. Ako uviedla Littvová, niektoré sochy už stoja. "Napr. fotopointy, uvítacia socha do Tatranského dómu, kreslá," priblížila.

 

Všetky vytvorené sochy budú môcť návštevníci vidieť aj počas nasledujúcich týždňov. "Niektoré sa nachádzajú v klimatizovanej kupole a niektoré sú v exteriéri," spomenula riaditeľka. Tie v interiéri budú k dispozícii podľa jej ďalších slov do konca marca, začiatku apríla. Životnosť sôch vo vonkajšom prostredí závisí od počasia. "Stalo sa nám, že vydržali rovnako, ako tie vnútorné, ale stalo sa aj, že prišlo veľké oteplenie a do nejakého mesiaca ich nebolo," doplnila.

 

Návštevníkov rátajú v tisícoch. Pre tých okrem koncertov pripravili aj hry, súťaže, tombolu či rôzne iné aktivity. Oficiálny program ukončia o 18.30 h s ľadovo-ohňovou šou. "Ale sochy sú naďalej podsvietené a posledná lanovka ide o 21.00 h," upozornila Littvová. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona