Tatry čakajú v sobotu majstrovstvá vo varení guláša

NETKY.SK • 19 August 2015, 09:10 • 2 min
Tatry čakajú v sobotu majstrovstvá vo varení guláša

POPRAD – Na Štrbskom Plese sa v sobotu 22. augusta uskutočnia Tatranské majstrovstvá vo varení kotlíkového guláša. O tom, kto bude víťaz 5. ročníka podujatia Guláš Cup rozhodne odborná aj laická verejnosť degustáciou priamo na mieste v nadmorskej výške 1 346 m n.m.

slovakia

left justify in out

 „Varenie kotlíkového guláša je už tradične vyvrcholením tatranského leta, keď si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov,“ povedala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts. Tatranci pripravujú pre účastníkov súťaže i degustátorov okrem skvelého jedla aj zábavu s hudobnou skupinou Diabelkovci.

 

V sprievodnom programe vystúpi tiež etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky. Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom. Prihlásiť na Guláš Cup sa môžu záujemcovia ešte do štvrtka 20. augusta na internetovej stránke hotela FIS, kde nájdu aj podrobné propozície. Doteraz sa prihlásilo viac ako 20 družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce, no ani tento rok nebudú chýbať adepti z Moskvy. „Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia guláš perfektný,“ uviedol Miloš Červenka, šéfkuchár jedného z tatranských hotelov. Súťažiacim radí, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky a aby nevarili ragú alebo polievky. „Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí zásada, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prezradil Červenka.

 

Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne piatich porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín. Súťaží sa v dvoch kategóriách, sily si zmerajú kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú profesionálnymi kuchármi. Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota bude zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov.

 

Guláš Cup sa bude konať v sobotu 22. augusta od 9.00 do 15.00 za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia. V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies