Tatravagónka vyrobila pre potreby ruských železníc nové vagóny

NETKY.SK • 20 Január 2011, 12:05 • 2 min
Tatravagónka vyrobila pre potreby ruských železníc nové vagóny

Tatravagónka vyrobila pre potreby ruských železníc nové vagóny

slovakia

left justify in out

img

V piatok 21. januára budú z terminálu kombinovanej dopravy v Dobrej pri Čiernej nad Tisou v okrese Trebišov slávnostne odovzdané spoločnosti Transkontajner nové vagóny, ktoré  pre ňu vyrobila a. s. Tatravagónka. Ide o výsledok rusko-slovenskej spolupráce v podobe prvého uceleného vlaku 33 kontajnerových, 90 stopových vagónov z celkového kontraktačného objemu 300 kusov.
      "Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční za účasti ministra dopravy SR Jána Figeľa, prezidenta ruských železníc Vladimíra Jakunina a predsedu predstavenstva Tatravagónky Alexeja Beljajeva," informovala Zuzana Janečková z marketingového oddelenia a. s. Tatravagónka so sídlom v Poprade.
      Dodala, že pri tejto príležitosti bude podpísaná zmluva medzi spoločnosťou OOO Integrirovannaya Vagonostroitelnaya Kompaniya a a. s. Tatravagónka o nadobudnutí 50-% balíka akcií spoločnosti OAO Transportnoje Mashinostroenie – Transmash, Engels. Podľa jej slov nebude na základe dohody oboch zmluvných strán výška transakcie zverejnená.
      "Zmluvné strany vyjadrujú touto dohodou spoločný zámer využiť výrobné kapacity Transportnoje Mashinostroenie pre produkciu novej generácie plošinových vagónov so zlepšenými jazdnými vlastnosťami, ktoré budú určené pre trh s rozchodom koľají 1520 milimetrov," vysvetlila Janečková.
      Oficiálnemu spusteniu výroby vagóna Sggmrss 90' predchádzali podľa jej slov prípravy a vývoj tohto zariadenia podľa špecifických požiadaviek ruského trhu. Začatie výrobných prác umožnilo získanie certifikátu spoločnosťou Tatravagónka v apríli 2010, ktorý potvrdil jeho technické a úžitkové parametre.
      "Tento vagón umožní nárast prepravnej hmotnosti pri dĺžke vlaku 1000 m o cca 800 ton a jeho výroba prebieha v prevádzkarni Trebišov, ktorá disponuje širokorozchodnou traťou. Kontraktačný objem je zatiaľ 300 vagónov," podotkla Janečková. Zároveň poznamenala, že spoločnosť Tatravagónka vyvíja v súčasnosti ďalšie prototypy vagónov a podvozkov pre potreby ruských železníc.
      "Odovzdanie ďalšieho prototypu krytého vagóna Habbi(ll)nss, ktorý bude slúžiť na prepravu kusového paletizovaného tovaru, citlivého na poveternostné vplyvy, je naplánované na máj 2011," uzavrela Janečková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona