Tatranskí záchranári pomáhali poľským kolegom a zachraňovali Austrálčana

NETKY.SK • 2 September 2013, 08:27 • 2 min
Tatranskí záchranári pomáhali poľským kolegom a zachraňovali Austrálčana

VYSOKÉ TATRY - Krátko pred polnocou v noci na dnes požiadali poľskí horskí záchranári o spoluprácu svojich kolegov z Horskej záchrannej služby (HZS) pri transporte zranenej poľskej osoby v oblasti Rysov.

slovakia

left justify in out

Z HZS informovali, že nakoľko sa na poľskej strane Tatier po dažďoch vytvorila silná poľadovica, rozhodli sa záchranári o transport menej exponovaným terénom na slovenskej strane Tatier. Do záchrannej akcie odišli štyria záchranári HZS, ktorí sa s postupujúcou skupinou s pacientom s poranenou dolnou končatinou stretli pod reťazami nad Žabími plesami. Turistu na mieste ošetrili a transportovali na Popradské pleso, odkiaľ na vlastnú žiadosť pokračoval so svojou skupinou do Poľska.

 

Horskí záchranári okrem toho pomáhali aj austrálskemu turistovi. V nedeľu (1. 9.) v podvečerných hodinách nahlásila anglicky hovoriaca turistka na recepciu hotela Popradské pleso úraz dolnej končatiny. Informácie neboli spresnené a nebolo známe, kde sa nachádza. Približne v rovnakom čase, ako záchranári HZS kontaktovali postihnutú osobu, ozvalo sa na Oblastné stredisko Vysoké Tatry HZS Krajské operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby z Bratislavy so žiadosťou o pomoc pre 75-ročného austrálskeho turistu, ktorého núdzový signál z osobného majáka určujúceho polohu, zachytili. Podľa GPS súradníc bola poloha turistu identifikovaná v oblasti magistrály pod Slavkovským štítom, čo výrazne urýchlilo priebeh záchrannej akcie vo večerných hodinách. Po príchode záchranárov HZS bol pacient na mieste ošetrený, končatinu mu zafixovali a za pomoci nosidiel transportovali na Hrebienok. Tam ho záchranári odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies