Tatranská galéria kandiduje na kultúrnu pamiatku 2014

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:24 • 2 min
Tatranská galéria kandiduje na kultúrnu pamiatku 2014

POPRAD – Tatranská galéria v Poprade sa zapojila do súťaže Kultúrna pamiatka roka 2014. Každoročne ju vyhlasuje Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a jej poslaním je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok, ako aj predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva na Slovensku.

slovakia

left justify in out

„Kto chce podporiť našu inštitúciu a celý náročný proces rekonštrukcie, môže nás podporiť na https://www.facebook.com/VaseSPP/ prostredníctvom LIKE Parná elektráreň v Poprade,“ uviedla riaditeľka galérie v Poprade Anna Ondrušeková. V historickej budove sa v minulosti nachádzala parná elektráreň, dnes jej priestory slúžia na výstavy, ako aj iné kultúrne podujatia.


Na celkovej úprave budovy sa pracovalo približne pätnásť rokov, jednotlivé etapy rekonštrukcie odštartovali v roku 1999. Po záverečnej fáze rekonštrukcie, ktorá trvala niekoľko mesiacov, bola pre návštevníkov galéria opätovne otvorená v polovici februára 2014. Vďaka tejto etape rekonštrukcie za 820-tisíc eur majú návštevníci bezbariérový prístup do celej budovy galérie. „Okrem toho do galérie pribudlo nové osvetlenie, závesný systém, kamerový systém, vynovený vchod s Art shopom, kaviarenský Artklub, zrekonštruovali sme komín a nádvorie,“ uviedla Ondrušeková. Za takmer desať rokov sa do budovy galérie preinvestovalo 1,7 milióna eur, išlo o prostriedky Európskej únie, Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja, ktorý galériu prevádzkuje.


Partnermi súťaže Kultúrna pamiatka roka 2014 sú Slovenský plynárenský priemysel, a.s., Nadácia SPP a Združenie historických miest a obcí SR. Cieľom súťaže je oceniť z hľadiska prínosu pre ochranu pamiatkových hodnôt prípravu a realizáciu obnovy či reštaurovania kultúrnych pamiatok, ako aj prípravu a realizáciu obnovy historického prostredia na území pamiatkových zón a pamiatkových rezervácií. Verejnosť môže za najkrajšie obnovené pamiatky na Slovensku v roku 2014 hlasovať do 9. decembra prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Pamiatka s najväčším počtom hlasov získa špeciálne ocenenie, ktoré slávnostne odovzdajú 10. decembra v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies