Tatranská botanická záhrada zatvára svoje brány

NETKY.SK • 14 September 2015, 08:42 • 2 min
Tatranská botanická záhrada zatvára svoje brány

POPRAD/VYSOKÉ TATRY - Vegetačné obdobie tatranskej flóry sa pomaly končí. V utorok 15. septembra po 15:00 zatvorí svoje brány aj Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici.

slovakia

left justify in out

„V tomto období už toho nekvitne veľa. Dokvitajú len tie druhy, ktoré sa rozhodli znovu zakvitnúť,“ vysvetlila Janka Černická, vedúca Expozície tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP). Návštevníci si tak môžu v posledných dňoch obzrieť ešte žlto kvitnúce devätorníky veľkokveté či fialové kvietky zvončeka tatranského.


Uplynulá sezóna bola pre Expozíciu tatranskej prírody z pohľadu návštevnosti mimoriadna. Vzácna tatranská kvetena bola po zime opäť prístupná verejnosti od 8. mája, záhradu si pozrelo takmer 11-tisíc návštevníkov. Z toho len v priebehu mája a júna tvorili veľkú skupinu žiaci základných škôl a študenti, ktorých bolo až 4 120. S návštevnosťou stúpol aj predaj rastlín. Predalo sa 3 290 sadeníc rastlín a 58 sadeníc stromov. Najväčší záujem bol o plesnivec alpínsky, horec Clusiov, silenku bezbyľovú, astru alpínsku a dryádku osemlupienkovú. „Naši hostia si pochvaľovali chodník cez kosodrevinu okolo jazierka, ktorý sme sprístupnili v tejto sezóne. Napriek tomu, že v jazierkach sme zápasili s množstvom rias, vyliahlo sa v nich veľké množstvo žiab a mlokov. To bolo veľké lákadlo pre našich najmenších hostí. Napokon zurčiace potôčiky a špliechajúce vodopády sú každoročne veľmi obohacujúce prvky našej záhrady u veľkých aj malých návštevníkov,“ poznamenala Černická.


Verejnosti bude botanická záhrada opäť prístupná až o sedem mesiacov, kým však napadne prvý sneh, nezostane prázdna. „Záhradu musíme zazimovať, teda pripraviť ju na prichádzajúcu zimu. Sadeničky v zásobnej záhrade a jednotlivých alpíniach ošetriť a vyplieť. Počas sezóny sme v našej záhrade nazbierali semená približne 170 druhov rastlín. Tie sa v priestoroch záhrady dosušia, dočistia a pripravia na výsev koncom októbra. Už teraz totiž musíme myslieť na nadchádzajúcu sezónu, aby sa nestalo, že nám budú na predajnom pulte chýbať sadenice,“ povedala vedúca expozície. Vypustené budú aj niektoré jazierka, ich dná, ako aj ich prítoky, vyčistia od nánosov bahna a rias. Sezóna, ktorá bola teplá a chudobná na zrážky, dala podľa Černickej zabrať aj zavlažovaciemu systému, ktorý musia v jednotlivých častiach opraviť. „Nesmieme zabudnúť pozbierať a uskladniť menovky, informačné tabuľky a lavičky, ošetriť trávnaté plochy. Čo môžeme urobiť na jeseň, neodkladáme na jar,“ uzavrela Černická.

 

Pre verejnosť bola Expozícia tatranskej prírody po prvýkrát sprístupnená 15. júna 1992. Odvtedy každoročne od druhej májovej nedele až do druhej septembrovej nedele majú návštevníci možnosť pozorovať meniacu sa farebnosť tatranských kvetov. Na ploche takmer tri hektáre tu v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach predstavujú takmer tri stovky bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa.


Turisti, ktorí prídu do Tatranského národného parku v jesenných dňoch a počas zimy, môžu vidieť vzácnu tatranskú kvetenu v Múzeu TANAP Štátnych lesov TANAP v Tatranskej Lomnici. V presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne je celoročne vystavených približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré v botanickej záhrade nie je možné dopestovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies