Tatranci hodnotia návštevnosť cez sviatky veľmi pozitívne

NETKY.SK • 7 Január 2015, 10:58 • 2 min
Tatranci hodnotia návštevnosť cez sviatky veľmi pozitívne

VYSOKÉ TATRY – Región Vysokých Tatier sa na návštevnosť počas vianočných sviatkov a na Silvestra nemôže sťažovať. Silvestrovské pobyty totiž vyťažili kapacity na viac ako 90 %.

slovakia

left justify in out

Toto obdobie hodnotia väčšie hotely s komplexnými službami ako aj menšie penzióny a priváty na výbornú. "Z návštevníkov tvorili 60 až 70 % domáci Slováci a zvyšok boli zahraniční klienti. Medziročný nárast obsadenosti väčších hotelov počas sviatkov a Silvestra predstavoval viac ako 15 %," informovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
      

Obdobie medzi sviatkami a po novom roku je označované aj ako top sezóna vo Vysokých Tatrách. O pozitívne výsledky v tomto čase sa podľa Maťašovskej pričinil najmä dostatok technického snehu v lyžiarskych strediskách, ktorý vydržal aj oteplenie okolo Vianoc. "Záujem sa okrem toho sústredil aj na bežky, prechádzky ku vysokohorským chatám, nákupy, akvapark i kultúrny program. Hitom sa opäť stal Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, kde denne putovali pešo, ale najmä pozemnou lanovkou húfy turistov a v radoch čakali na ľadovú nádheru, ktorú vytvorilo osem sochárov zo 47 ton ľadu," upozornila Maťašovská. 
      

Obrovský záujem bol u rodín s deťmi aj o animačné programy v hoteloch či na svahoch. "Tatranci obdobie Vianoc a aj tzv. zlatý týždeň hodnotia na výbornú. Z roka na rok rastie záujem o pobyty v období Vianoc. V minulosti boli ubytovacie zariadenia v tomto termíne vyťažené na 30 až 40 %. Silvestrovské pobyty vyťažili naše kapacity v priemere na vyše 90 % pričom boli aj zariadenia, ktoré potvrdili až 100-% obsadenosť. Hotely, ale aj penzióny a priváty hodnotia pobyty cez sviatky a na Silvestra lepšie ako v minulom roku," dodal predseda predstavenstva tatranskej OOCR Ján Mokoš.
      

Zo zahraničných hostí boli v rozhodujúcej miere zastúpení Poliaci, Česi, Maďari a Litovčania. Dovolenkárov z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska bolo v porovnaní s minulým rokom menej o cca 3 %. "Katastrofické scenáre, ktoré sa predpokladali, sa našťastie nenaplnili. Väčšina týchto hostí prišla autom a hotel si rezervovali sami, bez cestovnej kancelárie," zdôraznila Maťašovská. Cestovný ruch v Tatrách teraz podľa nej čaká niekoľko dní slabšej sezóny. Už 19. januára sa však začínajú Poliakom zimné prázdniny a 24. januára zas odštartuje Svetová zimná univerziáda.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies