Tatra buduje obchodné vzťahy a presadzuje sa najmä v Ázii

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 18:05 • 2 min
Tatra buduje obchodné vzťahy a presadzuje sa najmä v Ázii

KOPŘIVNICA - Kopřivnicky výrobca špeciálnych nákladných vozidiel Tatra Trucks sa stále viac presadzuje v zahraničí. Vďaka tomu chce tento rok vyrobiť 1300 áut, kým vlani zišlo z liniek iba 858 tatroviek.

slovakia

left justify in out

Firma, ktorá od roku 2013 patrí do zbrojársko-priemyslového impéria Jaroslava Strnada, buduje nové obchodné vzťahy a presadzuje sa najmä v Ázii.

 

Zatiaľ posledný veľký obchod priviezli šéfovia Tatry z Jordánska. "Môžeme potvrdiť veľký kontrakt, ale zároveň sme viazaní mlčanlivosťou, ktorú nám zmluva prikazuje," povedal Petr Rusek, predseda predstavenstva Tatry Trucks. Tri roky už pre Strnada Tatru oživuje. Nedávno si vyslúžil aj pozíciu v najvyššom vedení holdingu Czechoslovak Group.

 

Pre firmu bude tento rok najväčším exportným trhom India. Vlani bola na treťom mieste po Česku a Slovensku. Tento rok vyvezie do Indie 223 vozidiel. Pôjde o tatrovacké špeciály, ktoré pôjdu do služieb ozbrojených síl. Novým trhom je aj Egypt. Kupuje 120 špeciálov.

 

V Ázii a Afrike sa darí Tatre v obrannom sektore, v Európe sa chce presadiť v poľnohospodárstve, ťažobnom priemysle a v stavebníctve. Nosným typom bude Tatra Phoenix.

 

Firma neplánuje návrat k masovej výrobe nákladných vozidiel. V 80. rokoch ich vyrábala ročne okolo 15.000. Išlo najmä o slávne ťahače T 805. Teraz i v budúcnosti sa chce zameriavať na menšie série modelov. Budú sa vyrábať "na kľúč" pre konkrétnych zákazníkov.

 

"Nesúperíme s cestnými ťahačmi, kde sú silné značky Iveco, Scania, Mercedes a ďalšie. My cielene vypĺňame medzeru na trhu medzi nimi. Podmienky, ktoré iní nezvládnu, sú pre nás výzvou. Ide teda o ťažké terény, ktoré vďaka nášmu unikátnemu podvozku naše vozidlá dokážu zvládnuť," povedal manažér Rusek. Ten okrem misie v Tatre Trucks vlastní spoločnosť Composite Components s obratom vyše 30 miliónov Kč (11,07 milióna eur) a čistým ziskom 14 miliónov Kč. Rusek uviedol, že ho Tatra neživí, ale je to jeho srdcová záležitosť.

 

Tatra prijíma vyše 200 pracovníkov. Automobilka zamestnáva 1100 ľudí a jej dcéra Tatra Metalurgie, ktorá funguje ako jej kováčňa a zlievareň, má ďalších 720 pracovníkov.

 

Spoločnosť Tatra Trucks dosiahla vlani tržby 3,7 miliardy Kč a prevádzkový zisk bol 390 miliónov Kč. Rusek očakáva, že tržby budú tento rok vyššie ako 4 miliardy Kč.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies