Tatra Asset Management vlani so ziskom 3,83 mil. eur

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 12:27 • 2 min
Tatra Asset Management vlani so ziskom 3,83 mil. eur

BRATISLAVA - Správcovská spoločnosť Tatra Asset Management dosiahla v minulom roku čistý zisk 3,83 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa informácií zverejnených spoločnosťou pokles o 21,5 %. Celkový objem predaja podielových fondov Tatra Asset Managementu vlani dosiahol 604 mil. eur. Celkový objem aktív v podielových fondoch poklesol o 4,8 % na 2,1 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Výnosy spoločnosti v uplynulom roku dosiahli výšku 23,8 mil. eur, pričom rozhodujúci podiel na výnosoch patril výnosom za správu podielových fondov. Celkové náklady v uplynulom roku dosiahli 18,9 mil. eur. Hlavnú časť nákladov, rovnako ako rok predtým, vynaložila firma na sprostredkovanie predaja podielových fondov.


Objem spravovaného majetku v podielových fondoch na trhu kolektívneho investovania na Slovensku oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 10 % na 6,9 mld. eur. Celkový objem aktív pod správou správcovských spoločností vrátane aktív v riadených portfóliách a aktív vo fondoch pre inštitucionálnych investorov poklesol ku koncu roka na 7,6 mld. eur, najmä z dôvodu zníženia objemu majetku v riadených portfóliách. Ročný predaj podielových fondov predstavoval sumu 2,8 mld. eur.


Medzi najvýznamnejšie faktory ovplyvňujúce kolektívne investovanie v uplynulom roku spoločnosť Tatra Asset Management zaradila pokračovanie poklesu úrokových sadzieb, ako aj výnosov z dlhopisov k extrémne nízkym úrovniam. Rok 2015 poznačili nevýrazná akciová výkonnosť s viacerými korekciami, rozkolísanosť trhov, poklesy cien akcií aj dlhopisov súčasne, či nejasné trendy na hlavných triedach aktív. To, že prvé zvýšenie úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou po desiatich rokoch prišlo až v decembri 2015, významne prispelo k celoročnej nervozite.

 

Správcovská spoločnosť Tatra Asset Management vznikla v marci 1998. Je dcérskou spoločnosťou Tatra banky a zároveň súčasťou bankovej skupiny Raiffeisen Bank International. V súčasnosti má vo svojej ponuke široké portfólio podielových fondov pokrývajúce kategórie peňažných, dlhopisových, akciových, zaistených, realitných fondov aj fondov fondov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona