Táto udalosť navždy zmenila jeho prístup ku dronom

NETKY.SK • 3 August 2020, 19:00 • 2 min
Táto udalosť navždy zmenila jeho prístup ku dronom

Sú nadšencami, ktorí si obľúbili pohľad z výšky prostredníctvom dronov. Jeden z nich pomáha aj pri pátracích akciách a pre ľudí s nelegálnymi strojmi na nebi má tvrdý odkaz. Prečítajte si o ďalších nadšencoch stále populárnejších lietajúcich strojov.

slovakia

left justify in out

 

Obaja využili obrovský dopyt, ktorý začal byť na trhu. Stále viac firiem, ale aj miest či obcí chcelo do svojich prezentácií použiť pohľad z výšky. Aj preto sa Martin Rožai a Marek Vaco spriatelili s dronmi. No nie vždy to bolo jednoduché.

 

Splnený sen

„Vždy ma zaujímal pohľad na svet z vtáčej perspektívy. Už ako malý chlapec som sníval o tom, že budem lietať na vetroni alebo rogale,“ vyznal sa Rožai z firmy Media PRO, ktorá sa venuje dronom. Sen sa mu podarilo splniť a dnes je aj paraglidérom. „Svoje lety som si nakrúcal a strihal z nich krátke videá. Keď prišli na trh prvé drony s kamerami, vedel som, že to je pre mňa to pravé a môžem dokonale spojiť lietanie s nakrúcaním,“ doplnil s tým, že si následne urobil skúšky na lietanie s týmito lietajúcimi strojmi.

 

img

 

Vianoce má vo vzduchu

Pre Rožaia je každá chvíľa, keď môže lietať, akýmsi sviatkom, ktorého sa nevie dočkať. No za najviac špecifický považuje pomyselný dotyk s televíznou činnosťou. „Zážitkom je pre mňa vždy aj spolupráca s televíziami, pretože reportáže, ktoré vyrábajú, sú pútavé. Páči sa mi, že to nie je sterotyp a niekedy môžem aj pomôcť ľuďom v núdzi ako napr. pri pátracích akciách,“ prezradil tento paraglidér, ktorý je zároveň milovník lietania s dronmi.

 

„Čierne“ drony

Mrzí ho však, že hoci na jednej strane je byrokracia, no zákony dotýkajúce sa tejto činnosti podľa neho nie všetci dodržiavajú. Lietanie i natáčanie na dronoch nemôže praktizovať hocikto, ale len pilot s certifikátom. „Ja sa bežne stretávam s chlapcami, ktorí žiadne skúšky nemajú, kúpia si dron, lietajú bez obáv aj na miestach kde by nemali a zábery dokonca zverejňujú,“ dvihol varovný prst a navrhol, aby takáto nelegálna činnosť podliehala sankciám. „Mal by za to byť nejaký postih, aby bol aj vo ´vzduchu´, tak ako na cestách, poriadok. Je to akoby ste pokojne a beztrestne jazdili bez vodičského oprávnenia,“ uzavrel Martin Rožai s prosbou o rešpektovanie zásad, ktoré zabezpečujú aj tieto firmy. 

 

img

 

Veľký dopyt

Aj fotograf Marek Vaco z LUMARstudia sa k dronom dostal ako milovník nových perspektív. „Práve drony toto ponúkali a zábery z vtáčej perspektívy neboli ešte ´okukané´. Neskôr som to zobral serióznejšie a spravil si potrebné povolenia, aby som dron mohol využívať aj legálne na komerčné účely,“ povedal s tým, že dnes ho bežne využíva napríklad na stavebné inšpekcie či rôzne monitorovania. „Zákazníkmi sú realitné kancelárie, developeri, hotely, penzióny, firmy a obce, ktoré potrebujú promo-video, keďže zábery zhora sa dnes už stali samozrejmosťou.“

 

Vytriezvenie z pýchy

Marek Vaco priznáva, že dron v istej chvíli veľmi podcenil, resp. svoje vtedajšie schopnosti precenil. Príhoda, ktorá sa mu stala, navždy zmenila jeho prístup k týchto letiacim telesám. „Mal som dron druhý deň a myslel som si, že som už ´guru´ a viem lietať. A tak som chcel nafilmovať kačky na rybníku," začal svoje rozprávanie o zaujímavej situácii.

 

img

 

Dve hodiny strachu

 „Ako som letel za nimi tak oni sa o 180° otočili ku mne a zabudol som, že riadenie sa stalo voči mne zrkadlové, čo vyústilo do stretu s okolitým stromom a  nekontrolovaným letom ponad les. Bol to moment, keď som zabudol, ako sa volám,“ vyznal sa zo svojho prvého nezdaru, čo ho stálo dve hodiny strachu a 30 metrov lezenia, keďže dron našli v korunách stromov. „Našťastie odniesli to len vrtule. Bolo to ponaučenie. Chvála Bohu, že bez ujmy na zdraví či majetku. Odvtedy drony beriem ako nástroj ku ktorému treba pristupovať maximálne zodpovedne,“ uzavrel Vaco s veľkou pokorou. Prečítajte si aj ďalšie príbehy s dronmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies