Táto Ruska patrila k najlepším sniperom v histórii, fašisti ju nenávideli a chceli zároveň

NETKY.SK • 12 December 2017, 12:31 • 2 min
Táto Ruska patrila k najlepším sniperom v histórii, fašisti ju nenávideli a chceli zároveň

Je to práve ruská armáda, kde bojovali aj ženy a osvedčili sa pre ich zabijácke schopnosti. Sovietske pilotky, ktoré boli veľmi obávané, už poznáme. O ostreľovačke, ktorá bola jednou z najlepších v odbore, však nevie takmer nikto, aspoň v našich končinách.

slovakia

left justify in out

Lyudmila Pavlichenko bola svojho času veľmi mladá a veľmi dobrá. Do veku 25 rokov zabila počas druhej svetovej vojny okolo 309 fašistických vojakov, vrátane 36 nepriateľských ostreľovačov. Stala sa jedným z najúspešnejších sniperov v histórií a urobila významný kus práce pre spravodlivé posudzovanie rodovej rovnosti.

 

img

Foto: Youtube

 

Nacisti sa ju pokúšali dostať na svoju stranu, lenže ona mala jasno v tom, prečo bojuje práve proti nim. Vyslúžila si od nich prezývku: "Ruská suka z pekla". Dosť tvrdé, ale je z toho cítiť rešpekt.

 

Pavlichenko sa narodila v roku 1916. Ako tínedžerka sa s rodičmi presťahovala na Ukrajinu do Kyjeva. Práve v puberte sa v nej zrodila vášeň pre streľbu. Popri štúdiu histórie na univerzite vyhrávala ako amatérka v streľbe množstvo ocenení.

 

img

Foto: Wikimedia Commons

 

Jedného dňa jej univerzitu zbombardovali a rozhodla sa do vojnového konfliktu priamo zapojiť, aby prispela k víťazstvu. Vstúpila do Červenej armády. Tam ju spočiatku chceli zaradiť ako zdravotnú sestru. Ona im však ukázala všetky svoje medaily a ako ukážku svojich schopností z diaľky zastrelila niekoľko Rumunov, ktorí spolupracovali s fašistami. Od toho momentu sa stala oficiálnou sniperkou.

 

img

Foto: Youtube

 

Počas prvých 75 dňoch zabila 187 nepriateľov (viac ako dvoch denne), z ktorých väčšina boli dôstojníci. Jej skvelý výkon podčiarkujú ťažké podmienky, aké v Rusku boli. Ostreľovači museli dlho nehybne ležať v tuhej zime, kým sa dočkali správneho momentu a potom hlavne trafiť.

 

Neskôr bola zranená výbuchom bomby. Rusi ju vyslali na návštevu Veľkej Británie či USA, aby ich presvedčila o potrebe pomoci. Najmä v Amerike sa stretla so sexistickými poznámkami. Ale nedala sa: "Páni, mám 25 rokov a zabila som 309 fašistických vojakov. Nemyslíte si, páni, že sa za mojím chrbtom schovávate už príliš dlho?"

 

 

O udatnej bojovníčke informovali weby Business Insider, TheLadbible a Rebel Circus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona