Táto dedina radšej zaplatí 200-tisícovú pokutu, ako by mala prijať 10 utečencov

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 15:26 • 2 min
Táto dedina radšej zaplatí 200-tisícovú pokutu, ako by mala prijať 10 utečencov

BERN – Bohatá dedina vo Švajčiarsku si vybrala, že zaplatí pokutu 200-tisíc libier namiesto toho, aby prijala kvótu 10 utečencov, ktorú krajina musí splniť.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia v dedine Oberwil-Lieli, jednej z najbohatších dedín v Európe hlasovali nie v referende o prijatí utečencov.

 

Švajčiarska vláda narhla systém kvót po všetkých 26 krajoch, aby splnili svoj sľub, že príjmu 50-tisíc žiadateľov o azyl po celej krajine.

 

Dedina Oberwil-Lieli, ktorá má 300 milionárov z 2200 obyvateľov, odmietla utečencov v pomere 52% ku 48%.

„Nechcem ich tu, je to jednoduché. Tvrdo sme pracovali celý náš život a máme nádhernú dedinu, nechcem to celé pokaziť,“ povedal jeden z obyvateľov pre britský denník Daily Mail a dodal: „Nie sme pripravení praijať utečencov, Nezapadli by sem.“

 

Hlasovanie však rozdelilo dedinu na dva tábory, a tí ktorí utečencov nechcú dostali označenie rasisti. „Môžeme spraviť niečo pretých, ktorý nemali také šťastie ako my,“ povedala obyvateľka dediny, ktorá má dve deti a dodala: „Teraz naša dedina vyzerá, akoby nám nezáležalo na tom, čo sa deje okolo nás a staráme sa iba o seba."

 

Starosta Andreas Glarner si však myslí, že to nie je o rasizme. „Áno utečencom zo Sýrie sa má pomôcť, ale v táboroch neďaleko ich domovov. Môžeme im poslať peniaze, ale ak ich tu ubytujeme pošleme tým zlý odkaz. Ostatní budú riskovať svoje životy, aby sa sem dostali,“ povedal Glarner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies