Štátna opera uvedie slovenskú premiéru opery J. Cikkera Coriolanus

NETKY.SK • 7 Október 2011, 20:11 • 2 min
Štátna opera uvedie slovenskú premiéru opery J. Cikkera Coriolanus

Štátna opera uvedie slovenskú premiéru opery J. Cikkera Coriolanus

slovakia

left justify in out

img

Banskobystrická Štátna opera pripravila na 14. októbra slovenskú premiéru opery Jána Cikkera Coriolanus. Tú ako jedinú z jeho diel ešte u nás neuviedli.
Na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici dramaturgička Lenka Horinková informovala, že operu uvádzajú pri príležitosti 100. výročia narodenia významného banskobystrického skladateľa Jána Cikkera. Horinková zároveň priblížila program Banskobystrických hudobných dní (BBHD) 2011, ktoré sa uskutočnia v dňoch 14. až 20. októbra. Otvorí ich opera Coriolanus.
Libreto napísal Cikker podľa Shakespearovej divadelnej hry. Opera je podľa režiséra Romana Poláka zvláštna v tom, že Cikker okrem toho, že je veľmi zaujímavý hudobný skladateľ, je aj "výborný libretista". Skladateľ podľa neho Shakespearovu hru Coriolanus veľmi dobre upravil. Ako ďalej vysvetlil, je to hra o konflikte medzi individualitou – človekom, ktorý je istým spôsobom jedinečný, a medzi ľudom, masou. Je o konflikte medzi aristokratom a plebejcom, medzi človekom zmýšľajúcim absolutisticky a medzi ľudom manipulovaným svojimi politickými zástupcami. Ide o operu v troch dejstvách a 14 obrazoch.
V rámci BBHD je pripravený aj recitál Milana Paľu Sólo pre husle, ďalej Môj život v hudbe vážne aj nevážne – podvečer venovaný sedemdesiatinám skladateľa Igora Bázlika a tiež Legenda bez legiend: Večer s Petrom Dvorským – na svetových operných javiskách. Deti uvidia Perinbabu Ľubomíra Feldeka v podaní Bábkového divadla Žilina. Tešiť sa možno aj na Vokálnu show skupiny Fragile či na komorné zoskupenie Quartango – Vo víre tanga, ale aj Verdiho Nabucco.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies