Tata Bojs predstavia na Slovensku nový album aj koncertnú šou

NETKY.SK • 10 November 2015, 13:53 • 2 min
Tata Bojs predstavia na Slovensku nový album aj koncertnú šou

BRATISLAVA - Česká kapela Tata Bojs sa predstaví 21. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon a o deň neskôr aj vo zvolenskom Dome kultúry. Formácia so sebou po prvý raz privezie špeciálnu pódiovú scénu a predstaví aj skladby z najnovšieho albumu A/B (2015). Ten si budú môcť fanúšikovia a fanúšičky kúpiť aj na dvojvinyle, ktorý ponúkne vďaka rozdeleniu skladieb na dve platne kvalitný zvuk.

slovakia

left justify in out

"Po prvý raz privezieme na Slovensko scénu a videoprojekcie. Toto sa nám zatiaľ nikdy nepodarilo. Privezieme projekciu, na ktorej budeme premietať videá k novým skladbám od veľmi šikovných tvorcov. Dúfame, že to bude výborná šou, že sa ľudia zabavia. Doteraz sme cestovali len v dodávke, tentoraz prídeme aj s kamiónom," prezradil v rozhovore pre agentúru SITA bubeník a spevák Milan Cais. "Tento rok sme hrali na festivale Grape, kde koncert dopadol výborne. Keby sa tak stalo aspoň z polovice vo Zvolene a Bratislave, tak budeme šťastní," dodal. "Vo Zvolene som zatiaľ nikdy nebol, takže to bude také malé dobrodružstvo. Na koncertoch zahráme osem alebo deväť skladieb z nového albumu, ďalej niečo z nahrávok Ležatá osmička (2011), Nanoalbum (2004) či Biorytmy (2002). Samozrejme, nové skladby ešte nie sú tak vyhrané ako staršie, ale myslím si, že idú dobre pod kožu," povedal basgitarista Mardoša.

 

Album A/B vyšiel 9. októbra a ponúka celkovo 13 skladieb. Formácia začala s prácou na novinke krátko po nahratí predchádzajúceho počinu Ležatá osmička. Medzitým sa muzikanti venovali aj iným projektom a oslávili 25. výročie vzniku kapely. Intenzívnejšie sa začali venovať nahrávke A/B približne pred rokom a pol. "Pre nás je nesmierne dôležitý deadline. Štúdiovku sme plánovali vydať na jar 2015, to však nevyšlo a preto prichádza na jeseň. Na hudbe sme spolupracovali všetci, texty sú dosť intímna záležitosť, takže sme na nich ja a Mardoša pracovali samostatne. Zaujímavosťou na albume je napríklad skladba Rubik a Kubrick, ktorá je vlastne trialóg. Pôvodne som text napísal v tretej osobe a myslel som si, že ho budem spievať sám. Ku koncu nahrávania nám však napadlo, že by sme mohli vyskúšať inú formu a prizvali sme hostí Jana Buriana a Mareka Ebena, ktorí naše pozvanie prijali," uviedol Cais.

 

Podľa muzikantov je nový album viac pesničkový, ako ich predchádzajúce počiny. Nahrávka obsahuje bonusovú skladbu Národní, v ktorej je možné počuť aj tisíce návštevníkov a návštevníčok koncertu formácie na tohtoročnom festivale Colours of Ostrava. "Snažili sme sa ísť v piesňach po rovnej ceste, nechať skladby hovoriť priamo. V minulosti sme často experimentovali, nahrávali rôzne zvuky, snažili sa nájsť originálny zvuk, teraz sme však nechali, nech si pieseň sama povie, čo chce a tak sme ju potom aj nahrali. Chceli sme, aby všetko vytrysklo samo. Práve to je možno akýsi spojujúci moment albumu, pre ktorý ho množstvo ľudí vníma ako viac popovejší než naše staršie nahrávky. A/B je jednoducho viac pesničkový album," vyjadril sa spevák.

 

"Myslím si, že novinka nemá jednotnú tému, s odstupom času sme však v skladbách nachádzali spoločné prvky. Patria medzi ne napríklad kontrasty žena - muž, východ - západ, deň - noc a podobne. Preto nám prišiel názov A/B ako dobrý nápad, ktorý vyjadruje niečo v zmysle jedna strana verzus druhá strana," uviedol Mardoša. "Ďalšou témou, ktorá sa v textoch vyskytuje, je samota. Tú môžeme nájsť asi najmä v skladbe Radioamatér, Možno na niekoho pôsobí album melancholicky, ale myslím si, že má aj veselé, pozitívnejšie polohy, ktoré ho vyvažujú zase na druhú stranu, možno bližšie k zvuku Tata Bojs, ktorý ľudia už poznajú," dodal bubeník.

 

Formácia, v ktorej pôsobia aj Vladimír Bár, Dušan Neuwerth a Jiří Hradil, by sa rada vrátila na Slovensko aj na budúci rok. Medzi ich obľúbené koncertné miesta patrí trenčiansky festival Pohoda. "S Mišom Kaščákom sa poznáme už roky. Kedysi sme boli akousi súčasťou Pohody, potom sme sa na nejaký čas odmlčali a teraz by sme sa radi vrátili. Dátum Pohody sa vždy stretá s dátumom festivalu Boskovice, kde tento rok vystúpime. Nie je to od seba tak ďaleko, takže by bolo krásne spojiť to aj s cestou na Pohodu," povedal Milan Cais.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona