Štát zabezpečí časť nákladov na nový futbalový štadión v Bratislave

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:16 • 2 min
Štát zabezpečí časť nákladov na nový futbalový štadión v Bratislave

Štát zabezpečí časť nákladov na nový futbalový štadión v Bratislave

slovakia

left justify in out

Štát zabezpečí časť financovania nového futbalového štadióna v Bratislave v rámci potrieb štátnej reprezentácie. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) by mal poskytnúť pozemky, magistrát a miestna samospráva by sa mali podieľať na infraštruktúre. Na princípe súťaže sa počíta s účasťou súkromného sektora na tomto projekte.
Ide o pozemky krajskej samosprávy v Bratislave-Petržalke, kde mala pôvodne vyrásť Danube Aréna. Podpredseda vlády SR a minister financií Ivan Mikloš dnes médiá ďalej informoval, že na tomto modeli projektu sa začne pracovať. V súvislosti s privátnym sektorom povedal, že ide o zníženie nákladov štátu a tiež prenesenie nákladov i rizík z prevádzky aj na súkromných investorov.
Materiál na rokovanie vlády o konkrétnom postupe by mal byť pripravený do marca 2011. Na otázku TASR, o aký model pôjde, minister Mikloš povedal, že by malo ísť o verejno-súkromné partnerstvo.
Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik zdôraznil, že pri výstavbe budú k dispozícii experti-konzultanti, aby boli splnené kritériá Medzinárodnej futbalovej federácie a Európskej futbalovej asociácie. "Bavíme sa o štadióne, na ktorom sa bude dať hrať až po semifinále Ligy majstrov," konštatoval. SFZ bude súčasťou spoločnosti, ktorá sa bude podieľať na prevádzke štadióna a SFZ nebude chcieť, aby ju štát platil.
Kapacita štadióna má byť najprv približne 25.000 divákov. Na takýto stánok je potrebná rozloha pozemku, vrátane parkovania, osem až desať hektárov. "Mali by sme myslieť od začiatku na to, aby bolo možné ho dostavať pre vyše 30.000 divákov," povedal Kováčik. Potom by sa mohla SR spolu s ČR uchádzať o organizáciu vrcholového futbalového podujatia.
Predseda BSK Pavol Frešo uviedol, že o tejto téme bude rokovať krajské zastupiteľstvo. Samospráva má však podmienku, aby boli v tomto priestore športoviská aj pre lokálne potreby Petržalky a na štadióne mohli hrať jeden či dva bratislavské kluby. Krajská poslankyňa a kandidátka stredopravých vládnych strán na post bratislavského primátora Magdaléna Vášáryová povedala, že krajskí poslanci podporia projekt. Ocenila, že štadión bude v blízkosti pripravovaného tzv. nultého obchvatu Bratislavy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies